Akkerbouw

Nieuws 3471 x bekeken

Nacontrole pootaardappelen wijzigt

Pootgoed wordt vanaf dit jaar in de nacontrole alleen getoetst op Y-virus. Andere virussen komen bijna niet meer voor. Daar volstaat een survey.

De nacontrole van pootaardappelen verandert. De Vaste Commissie Pootaardappelen heeft besloten dat de keuringsdienst NAK het pootgoed in de nacontrole alleen nog toetst op Y-virus.

Andere virussen, zoals A, X en bladrol, komen erg weinig voor. Het aantal besmettingen ligt ver onder de 1 procent. Daarom kan worden volstaan met een survey op deze virussen, vindt de vaste commissie. De NAK toetst zo'n duizend monsters per jaar op deze virussen om te controleren of de ziektedruk laag blijft.

Vatbaarheid van aardappelrassen

Daarnaast heeft de vaste commissie besloten om de vaststelling van de vatbaarheid van aardappelrassen voor Y-virus te veranderen. De NAK hanteert drie groepen aardappelrassen, waarbij de eerste groep het meeste vatbaar is voor virus en de derde groep rassen het minst. De NAK ging tot nu toe uit van de resistentiecijfers van de rassenlijst. Vanaf dit jaar kijkt de NAK naar de resultaten van de nacontrole gedurende 2011 tot en met 2015. Op basis van die resultaten wordt de vatbaarheid van een ras bepaald en wordt het ras in een groep geplaatst.

Overgangsregeling

De NAK hanteert in de veldkeuring en de nacontrole vanaf dit jaar een overgangsregeling voor de klasseindeling van pootaardappelen. Vanaf oogst 2017 geldt de nieuwe EU-indeling. De vaste commissie heeft besloten dat vanaf dit jaar alleen nog gekeurde stammen (Pb) kunnen worden afgezet. De overdracht van stammen vervalt. Voor het proefproject 'Erwiniatoets stammen' wordt vanaf dit jaar de klassen Pb en S getoetst op erwinia. Dit onderzoek heeft geen gevolgen voor de classificatie van het pootgoed. De NAK gebruikt deze gegevens voor de risicogerichte veldkeuring op erwinia. Alleen telers en gemachtigden krijgen deze uitslagen onder ogen. Telers kunnen de informatie gebruiken voor de selectie van hun stammen.

In de Vaste Commissie Pootaardappelen zitten vertegenwoordigers van kwekers, handelshuizen, telers en afnemers van pootaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.