Akkerbouw

Nieuws 8 reactieslaatste update:22 feb 2016

NAV: conflict Jumbo en Hak typeert markt

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het conflict tussen Jumbo en conservenmerk HAK typerend voor de scheve macht in de keten.

De NAV riep Jumbo op om de boycot van HAK te beëindigen, wat inmiddels ook is gebeurd. Uit de berichtgeving blijkt, dat Jumbo HAK-producten boycot, omdat de prijzen die HAK betaalt aan haar leveranciers, de boeren, te hoog zou zijn. De NAV vraagt Jumbo te respecteren dat HAK de inkoopprijzen bij boeren niet wil verlagen.

'Druk supermarkt niet acceptabel'

De NAV pleit al langer voor een redelijke prijs voor de boeren. Die redelijke prijs voor de boer definieert de vakbond als kostprijs + marge. "Dat wordt vaak al niet gehaald", zegt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de akkerbouwvakbond. "Een nog verdere verlaging van de prijzen die boeren ontvangen onder druk van een supermarktketen is niet acceptabel", vindt hij.

In een reactie laat Jumbo weten: "In dit geval kunnen we melden dat er inmiddels een overeenkomst is gesloten tussen HAK en Jumbo, naar volle tevredenheid van beide partijen. Voor de goede orde: Jumbo doet niet rechtstreeks zaken met boeren, maar met leveranciers zoals in dit geval HAK, dat in eigendom is van een private partij en niet van agrariërs."

Laatste reacties

 • John*

  wordt 3-po de toekomst? een supermarkt die zorg draagt voor zijn primaire producenten. Een deel van de inkoop wordt dan rechtstreeks aan de boer betaald en een deel voor de verwerking.

 • henk 60

  Maar met hun praktijken beinvloeden ze wel ons boeren inkomen negatief. Ik vindt het niet kunnen, laat ze eens hun verantwoording nemen en bottum up rekenen.

 • agrieehollande

  Precies dit gaat wel over de macht van de supermarkten en de industrie en de invloed op het inkomen van boeren

 • dhvanmeerveld

  Als HAK, zoals JUMBO zelf aangeeft, een eigen private onderneming is. Waarom bemoeit JUMBO zich dan met de inkoop van HAK. Dit geeft precies aan waar de agrarische schoen wringt. Teveel macht van de supermarkt. Dus toch acties bij de supermarkt houden.De tussenhandel is ook maar een speelbal van hen.

 • mr X

  misschien wordt het tijd om boerenwinkels op te richten. Voor groente, fruit, zuivel en vlees. Een nieuwe coöperatie

 • Reloeke vof

  De familie van Eerd verdient veel te veel kunnen we de jumbowinkels niet blokkeren met onze trekkers??

 • burgt

  gewoon niet meer bij deze keten je boodschappen doen en vertel het zeker ook verder in je directe omgeving .boycotten !!!!

 • johanvm

  een keer flink actie voeren bij jumbo
  zorgen dat de distributiecentra's worden geblokkeerd zodat ze hun winkels niet kunnen bevoorraden
  deze actie lang genoeg volhouden, elkaar aflossen zodat dit dag en nacht doorgaat
  als de winkels leeg raken zullen ze het zelf ook aan de knipbeurs voelen.
  de consument kan zijn boodschappen wel bij een andere supermarkt doen. dan zijn deze er goed mee en tegelijk ook gewaarschuwd

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.