Akkerbouw

Nieuws

Graanvoorraad groter dan ooit

De wereld houdt dit seizoen meer graan over dan ooit tevoren. Vooral bij tarwe is de productie veel hoger dan het verbruik.

Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de laatste Wasde-prognose. Volgens USDA groeit de graanvoorraad in de wereld aan het eind van dit seizoen 2015/2016 naar een record van 573 miljoen ton. Dat is nog eens 6 miljoen ton meer dan USDA in de januariprognose schatte.

Graanvoorraad China groeit

De verhoging is bijna volledig toe te schrijven aan de groei van de voorraad in China. De Chinese overheid hanteert sinds kort een beleid om het verbruik van tarwe te reduceren ten gunste van andere graansoorten. De eindvoorraad graan in de wereld is ruim 13 miljoen ton groter dan aan het begin van dit seizoen.

Hoog stocks-to-use-ratio aan tarwe

Vooral bij tarwe maakt USDA andere inschattingen dan een maand geleden. Het verbruik zakt met bijna 5 miljoen ton naar 711 miljoen ton. Dat is ruim 24 miljoen minder dan de wereld produceert. De voorraad aan het eind van dit seizoen bedraagt 239 miljoen ton. Dat is 24 miljoen ton meer dan aan het begin van het seizoen. De eindvoorraad kan 34 procent van het jaarverbruik dekken. Dit is de hoogste stocks-to-use-ratio die de wereld ooit heeft gezien voor tarwe. Hoe groter deze verhouding, hoe sterker de neerwaartse druk op de prijzen. Een grote voorraad kan schommelingen in de productie opvangen.

Tarweprijs in Parijs daalt

De tarweprijs van het eerstaflopende contract (maart) op de termijnmarkt in Parijs zakte dinsdag dan ook naar €151. Dat is de laagste prijs die ooit voor dit contract is betaald, sinds de handel hierin bijna drie jaar geleden begon. De tarweprijs in Europa zakt ook doordat de eurokoers stijgt. Dat maakt Europese tarwe duurder op de wereldmarkt. Bovendien is nog steeds onduidelijk hoe Egypte om gaat met schimmelaantastingen in importtarwe.

Nauwelijks verandering in maisprognose USDA

Bij mais wijkt de USDA-prognose nauwelijks af van die in januari. De stocks-to-use-ratio bij mais bedraagt eind van dit seizoen 22 procent. Ook dat is de grootste verhouding tussen eindvoorraad en verbruik die in jaren is gezien bij mais. De beschikbaarheid van sojabonen blijft ook op ongeveer hetzelfde niveau als in de Wasde-prognose van januari. De eindvoorraad van 80 miljoen ton sojabonen kan 25 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat was vorig seizoen nog 26 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.