Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Egypte trekt tarwetender in om schimmelruzie

Egypte kreeg geen enkele aanbieding in de tarwetender die het staatsinkoopbureau Gasc maandag uitschreef. Dat is ongebruikelijk. De oorzaak is dat de Egyptische overheid eerder een lading van ruim 60.000 ton Franse tarwe weigerde vanwege een te hoge schimmelaantasting.

Gasc hanteert de internationale norm van 0,05 procent aantasting door ergot (moederkoorn), een schimmel die giftige stoffen afscheidt. De overheid hanteert onverwacht een nultolerantie voor ergot en wil de Franse tarwe niet toelaten.

Druk op EU-tarweprijs

Gasc schreef maandag een nieuwe tender uit, maar trok die later weer in. Handelaren weigeren er op in te tekenen. Ze vinden het risico te groot dat Egypte opnieuw tarwe weigert. Dat kost ze veel geld en de handel wil eerst zekerheid dat de norm 0,05 procent blijft. Een nultolerantie voor moederkoorn is niet haalbaar. Egypte is de grootste importeur van tarwe in de wereld. De weigering van Egypte duwde de tarweprijs in Europa naar beneden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Egypte heeft geen geld en doet daarom moeilijk. Vaak krijg je dan dat de verkoper een korting geeft om toch de boot maar leeg te krijgen. Als de boot daar aan de kade ligt kost het ook kapitalen. Verkopers willen geen korting geven met het mes op de keel dus bieden ze Egypte geen graan meer aan.

  • no-profile-image

    Onbetrouwbaar gedrag wat helaas in dit soort landen vaker voorkomt. Spelregels veranderen tijdens het spelletje. Alsof het land geen andere problemen kent.
    Nuchter bekeken schiet Egypte alleen zichzelf hiermee in de voet, exporteurs zijn niet gediend van deze geintjes en zullen alleen L/C's tegen verschepingsdocumenten eisen, hetgeen betekent dat ze hun geld al kunnen claimen nadat de boot vertrokken is, ipv te wachten op zo'n controlecertificaat door een nu onbetrouwbaar gebleken instantie. Maar goed, nuchter nadenken en het geheel overzien is niet overal evident.
    Ze zullen bakzeil moeten halen; niemand wil meer leveren terwijl ze gigantische hoeveelheden nodig hebben om niet te verhongeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.