Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Chinees stal gepatenteerde maiszaden

Een Chinese zakenman heeft toegegeven in de VS gepatenteerd transgeen maiszaad te hebben gestolen. Het betreft gepatenteerde producten van Monsanto en DuPont.

Doel was het zaad te leveren aan zijn werkgever, de Chinese veredelaar Beijing Dabeinong Technology Group.

Tussen magnetron-popcorn

Mo Hailong (46) is al in december 2013 gearresteerd en heeft pas nu toegegeven voor het bedrijf als spion te hebben gewerkt. Hij gaf leiding aan groep Chinezen die in de staten Iowa en Illinois op proefvelden zaden en maiskolven meenamen. Ze stuurden zaden en maiskorrels naar China, soms in dozen met Orville Redenbacher magnetron-popcorn.

Wet uit tijd Koude Oorlog

Amerikaanse autoriteiten maakten gebruik van bewijs dat is verzameld onder de Foreign Intelligence Surveillance Act uit 1978. De wet werd midden in de Koude Oorlog ingevoerd om zowel diplomatieke als industriële spionage tegen te gaan. Het is uitzonderlijk dat van de wet, een paardenmiddel, gebruik gemaakt wordt.

Meer rechtszaken vanwege industriële spionage

De laatste jaren neemt het aantal rechtszaken tegen Chinezen vanwege industriële spionage toe. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn technologische spelers in de landbouw, chemie en softwarebedrijven relatief vaak doelwit van spionnen.

Lange rechtszaak vermeden met bekentenis

Mo bekende schuld tegenover een rechtbank in Iowa. Volgens zijn advocaat lijdt Mo aan een ingewikkeld te behandelen vorm van kanker en wilde zijn cliënt geen lange en complexe rechtszaak aangaan. Op de misdaad staat 10 jaar gevangenisstraf en een boete tot $250.000. Omdat Mo heeft bekend, is zijn straf teruggebracht tot maximaal 5 jaar.

De uitspraak volgt binnenkort. Beijing Dabeinong is zowel actief in de veredeling als productie van diervoeding.

Eén reactie

  • info196

    Dit is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. China rooft de hele wereld leeg en kopieert alles wat ze zelf niet hebben kunnen maken of bedenken

Of registreer je om te kunnen reageren.