Akkerbouw

Nieuws 1560 x bekeken

Aardappelexport lager dan vorig jaar januari

De totale hoeveelheid consumptie- en industrieaardappelen die dit seizoen zijn uitgevoerd komt uit op 414.286 ton. Dat blijkt uit de laatste publicatie van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De hoeveelheid aardappelen die in de maand januari zijn uitgevoerd ligt 14 procent lager vergeleken met een jaar eerder. De exportachterstand ten opzichte van vorig jaar loopt maandelijks op. Vergeleken met vorig jaar is er 45.252 ton minder product uitgevoerd in dezelfde periode.

Senegal nam minder aardappelen af

Het verschil komt met name doordat er dit seizoen tot en met januari minder aardappelen naar Azië en Afrika zijn uitgevoerd, respectievelijk 23.063 ton en 15.767 ton minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Senegal heeft eind januari de poort gesloten en heeft in totaal minder product dan vorig jaar afgenomen. De uitvoer van aardappelen naar Senegal ligt in januari op 5.099 ton. In totaal heeft het land dit seizoen 43.174 ton afgenomen. Dat is 11.606 ton minder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Meer aardappelen naar België

Ondanks de daling in het totale exportvolume stijgt de hoeveelheid aardappelen die naar België worden uitgevoerd. Vergeleken met een jaar geleden neemt België in januari 2016 31 procent meer aardappelen af. Ten opzichte van een maand eerder is de export naar België met 8 procent gestegen naar 31.862 ton. Ook de uitvoer naar Duitsland groeit met 8 procent ten opzichte van vorige maand naar 8.216 ton in januari.

Opvallend is dat Polen 538 ton aardappelen in januari heeft afgenomen, waar dit een jaar eerder dezelfde maand 14 ton (januari 2015) was. In januari 2014 importeerde het land 505 ton Nederlandse aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.