Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Aardappelcontracten gefinetuned

De fritesfabrikanten Aviko Potato, Farm Frites, Lamb Weston/Meijer (LW/M) en McCain houden de prijzen voor contractaardappelen op het niveau van vorig jaar. De huidige marktsituatie geeft geen aanleiding de prijzen fors bij te stellen.

Alleen voor de laatste leveringsperioden zijn de prijzen voor een aantal rassen naar boven bijgesteld.

Lange bewaring

De fritesproducenten passen de contractvoorwaarden voor teeltjaar 2016 op detailniveau aan. Lange bewaring wordt beter beloond.

Blijkbaar is het lastig om tot het eind van het seizoen voldoende aardappelen te contracteren. De extra risico's en kosten die lang bewaren met zich meebrengt, willen telers wel beloond zien. De zekerheid van een hogere bewaarstaffel moet telers over de streep helpen.

Aviko betaalt hoogste prijs voor Innovator

De prijsverschillen tussen de fabrikanten zijn klein, zo blijkt uit berekening van Boerderij. Voor Innovator betaalt Aviko de hoogste prijs met €104,66 per ton in leveringsweek 13, na verrekening van pootgoed en tarrakosten. Met €100,04 heeft Farm Frites de laagste prijs. Dat is een verschil van ruim €4 per ton. Hierbij moet wel aangetekend worden dat Farm Frites de contractprijs vanaf 35 mm betaalt en Aviko vanaf 40 mm. LW/M en McCain zitten daar met prijzen van respectievelijk €104,10 en €101,42 tussenin.

Prijsverschillen bij Fontane kleiner

Voor Fontane zijn de verschillen in de Boerderij-berekening nog kleiner. Voor leveringen in week 13 betaalt McCain met €98,95 de hoogste prijs, maar deze geldt alleen voor de maat 50 mm opwaarts. De berekende prijs van Farm Frites is met €96,77 per ton het laagst, maar deze geldt wel voor alle aardappelen vanaf 35 mm opwaarts.

Grotere verschillen bij levering in week 28

In de laatste leveringsweken van het seizoen lopen de basisprijzen verder uit elkaar. Voor Innovator wordt per ton in week 28 betaald:

 • Aviko: €164
 • Farm Frites: €158
 • LW/M: €162
 • McCain: €158,50

In week 28 ontvangt de teler voor Fontane per ton:

 • Aviko: €151,90
 • Farm Frites: €148
 • LW/M: €149
 • McCain: €144,65

Af-landprijzen in Duitsland omhoog

In Duitsland worden de af-landprijzen verhoogd voor het komende seizoen. Dat is opvallend, aangezien de af-landprijzen in Nederland gelijk blijven. De trend om meer aardappelen op contract te telen stimuleren de aardappelverwerkers internationaal.
Het pootgoed van de gangbare rassen is in Duitsland al uitverkocht, wat erop wijst dat het areaal groeit. De interesse in Fontane neemt internationaal gezien toe en die van het ras Bintje krimpt.
De concurrentie in het buitenland is beperkter op gebied van contracteren, vergeleken met de Nederlandse markt. De teler in het buitenland heeft vaak maar met één afnemer te maken.

Fritesaardappeltelers tekenen evenveel contracten

Fritesaardappeltelers mopperen wel over de door de fritesfabrikanten geboden contractprijzen, maar tekenen wel weer voor komend seizoen. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de online enquête die Boerderij hield. De meeste fritesaardappeltelers vinden de contractprijzen voor 2016 tegenvallen; ruim de helft van de respondenten. Een derde, ruim 34 procent, had de contractprijs verwacht. De overige 10 procent vindt de geboden voorwaarden meevallen. Aan de enquête namen 288 telers deel.
Opvallend is dat ondanks de ontevredenheid, die ook blijkt uit antwoorden op open vragen, meer dan de helft van de deelnemers evenveel aardappelen op contract gaat telen. Bijna 48 procent van de fritesaardappeltelers zegt minder contractueel vast te leggen en slechts een paar procent gaat voor meer contractaardappelen.

Bij de open vragen wordt het prijsniveau vaak bekritiseerd: "te laag gezien de kosten", "veel te laag, daarom stoppen wij met de aardappelteelt", "beter zou het zijn om vrij te telen, er is nu te weinig marktwerking," je bent altijd de dupe, te veel eisen, alle risico ligt bij de teler". Desondanks zetten de meeste telers gewoon hun handtekening.
door Luuk Meijering

Laatste reacties

 • eric p.

  jammer dat er geen af land aardappelen bij genoteerd zijn!

 • eric p.

  Ook vind ik het onbegrijpelijk dat ze de contractprijs niet verhoogd hebben en dat vele boeren blindelings teken.

Of registreer je om te kunnen reageren.