Wintertarwe zaaien - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Wintertarwe populair bij Franse akkerbouwers

Ondanks tegenvallende hectareopbrengsten en lage prijzen is in Frankrijk veel wintertarwe gezaaid.

De Franse akkerbouwers hebben 5,2 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dat is het grootste areaal in 23 jaar en is 9.000 hectare meer dan afgelopen seizoen. De populariteit is opmerkelijk, omdat de hectareopbrengsten dit jaar zwaar tegen vielen in Frankrijk, terwijl de tarweprijs ook nog eens laag blijft. Meestal leidt een lager saldo tot minder interesse in een teelt voor het volgende seizoen.

Droge september belemmerde inzaai koolzaad

Dat is echter niet het geval, blijkt uit de laatste cijfers van het Franse ministerie van landbouw. Waarschijnlijk komt dat door de droge septembermaand, na de drijfnatte zomermaanden die de tarweoogst in de wielen reed. De droogte belemmerde de inzaai van koolzaad. De zaaiperiode is voor koolzaad korter dan voor wintertarwe, dat ook later in de herfst gezaaid kan worden.

Het ministerie constateert dan ook dat de akkerbouwers met een areaal van 1,5 miljoen hectare 5,1% minder winterkoolzaad hebben gezaaid dan vorig najaar. Het is het kleinste areaal in vier jaar.

Verschuiving van harde naar zachte tarwe

Binnen de tarwe vindt een verschuiving plaats van harde naar zachte tarwe. Het areaal harde (durum) tarwe krimpt 8.000 hectare naar 362.000 hectare. Het is de eerste daling in drie jaar.

Ook wintergerst is minder populair. Het ministerie schat het areaal op 1,4 miljoen hectare. Dat is 58.000 hectare minder dan vorig jaar. Het is de eerste krimp van het areaal in vijf jaar.

Beheer
WP Admin