Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Ruim de helft suikerbietenareaal reeds gerooid

Met nog 46% te gaan is ruim de helft van het bietenareaal gerooid. Hiermee loopt de oogst iets voor op voorgaande jaren.

Dat blijkt uit gegevens van verwerker Suiker Unie, die de oogstvorderingen nauwgezet volgt.

Aangezien het november is, wordt steeds meer op voorraad gerooid. Het is behoorlijk koud deze week, met vrijwel overal nachtvorst. De vorst verdwijnt en het blijft wisselvallig, registreert Suiker Unie. Hier en daar regent het veel, vooral in het westen van het land. Op sommige plaatsen is deze week 50 millimeter neerslag gevallen. Dat leidt tot rooivertraging.

Focus op bietenrooien

Op andere plekken wordt volop gerooid. Langzamerhand worden oogst- en zaaiwerkzaamheden voor de andere akkerbouwgewassen voltooid en kan de focus volledig naar het bieten rooien. Suiker Unie raadt aan om de bieten met zo weinig mogelijk grondtarra en minimale beschadigingen te rooien, zeker als ze moeten worden bewaard.

De kwaliteit van de bieten is goed. Het suikergehalte is in week 7 van de bietencampagne, de eerste week van november, met 17,3% stabiel. De top 3 van gebieden met de hoogste suikergehaltes is Texel (18,3%), Schouwen-Duiveland (18,1%) en Utrecht-Oost/Veluwe (18%). Het

Grote variatie in tarra

De tarra is in de zevende week van de campagne gedaald naar 7,8% (week 6: 8,5%). De variatie is groot: van 5,3% in De Peel tot 9,7% tarra in de regio Bommelerwaard/Betuwe. Het campagnegemiddelde is 6,8%.

De winbaarheid van de bieten is stabiel: 91 punten in week 7 en 90,8 punten gemiddeld.

Zo’n 45% van de bieten is in de Suiker Unie-fabrieken verwerkt.

Beheer
WP Admin