Akkerbouw

Nieuws 1804 x bekeken 1 reactie

NVWA controleert import van aardappelen uit Polen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren langs de Nederlandse wegen controles uit om te kijken of bedrijven die aardappelen uit Polen importeren zich aan de regels houden.

In Polen komt de schadelijke aardappelziekte ringrot nog op veel plaatsen voor. Daarom moeten alle aardappelen die naar het ringrotvrije Nederland worden vervoerd, vóór vertrek zijn getoetst op ringrot.

Certificaten en zegel op vrachtauto controleren

Als een lading aardappelen in Polen is goedgekeurd, geven de Poolse autoriteiten een certificaat af en wordt de vrachtauto verzegeld. De Poolse autoriteiten geven de gegevens van het transport door aan de NVWA. De NVWA roept bedrijven die aardappelen uit Polen importeren en verwerken ook op de certificaten en het zegel op de vrachtauto te controleren en hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Eén reactie

 • haverboer1

  denk je nu echt dat elke vrachtauto is bemonsterd in polen?
  de fritesindustrie loopt geen risico maar de pootgoedsector van Nederland des te meer.
  Waar gaan de afvalaardappelen heen?
  naar de veehouderij, en ringrot overleeft het maagdarm kanaal van de koe.
  dus je loopt grote kans om je land te besmetten met ringrot.
  Dank je wel fritesindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.