Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

BO Akkerbouw: RVO vertraagt onderzoek

De Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw kan de heffingen niet innen en dus niet beginnen aan het onderzoeksprogramma 2017. Dat komt doordat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de areaalgegevens van akkerbouwers niet verschaft.

"Je moet niet moeilijk doen als het makkelijk kan", stelt Matthé Elema, directeur van BO Akkerbouw.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf in mei dit jaar de algemeen verbindend verklaring (AVV) af voor de akkerbouw. Hiermee mag op basis van de hectares graan, suikerbieten en aardappelen een verplichte heffing worden geïnd voor onderzoek en innovatie.

Administratieve lasten

RVO beschikt als enige over een volledig bestand van akkerbouwers en de benodigde areaalgegevens. Deze wil de BO gebruiken voor het opleggen van de verplichte bijdrage. Telers moeten RVO machtigen om deze gegevens beschikbaar te stellen aan de BO.

Het is echter nog steeds onduidelijk of het ministerie toestaat dat RVO meewerkt. Zonder deze medewerking wordt de praktische uitvoering van de regeling bijzonder moeilijk. Dat zorgt voor nodeloos veel administratieve lasten voor de betreffende ondernemers, stelt BO Akkerbouw.

Geen principekwestie

“Het is vervelend dat we niet snel aan de gang kunnen”, reageert Elema. “Als RVO niet op de makkelijke manier meewerkt, moeten we een ander systeem bedenken om het geld te innen. Daarmee maken we het nodeloos ingewikkeld voor akkerbouwers, die toestemming hiervoor moeten geven.”

Een principekwestie is het allang niet meer, want het ministerie heeft groen licht gegeven voor de akkerbouwheffing. Het is nu eerder een logistiek verhaal: hoe komt het geld bij de BO terecht? “RVO heeft de middelen om dit makkelijk te organiseren. Laten we die dan ook gebruiken.”

Laatste zetje

Al in juli vroeg de BO Akkerbouw staatssecretaris Martijn van Dam om de impasse te doorbreken. Tot op heden is hierop geen reactie ontvangen. De tijd dringt: de begroting voor 2017 wordt begin november aan het bestuur van de BO voorgelegd. “Om het onderzoek te kunnen voorbereiden, moeten we dan weten waar we aan toe zijn. We waren in mei zo blij met de AVV. Het gaat nu om het laatste zetje.”

Het ministerie meldt te werken aan het verzoek van BO Akkerbouw. "We komen zo snel mogelijk met een reactie", zegt een woordvoerder.

Laatste reacties

 • boer drenth

  Wat wil BO onderzoeken. Ze hebben zichzelf benoemd tot onderzoekers ,en vinden zichzelf ook nog heel belangrijk,. En ze hebben het ook nog voor elkaar gekregen ,dat ze minister VAN DER KAMP zover hebben gekregen dat de AKKERBOUWERS deze flauwe kul mogen gaan betalen. Ik hoop dat niemand hier aan mee werkt, want wij hebben onder zoekers genoeg.

 • zon

  Hulde aan het RVO,
  Bij de andere sectoren zie je die onzin met die onderzoeken ook.
  Het is een belastingmaatregel meer niet.
  Er zijn veel bedrijven die aan de haal gaan met die onderzoeksresultaten en die ze dan weer verkopen voor veel geld aan de boeren.
  De boeren betalen dus dubbel.

Of registreer je om te kunnen reageren.