Akkerbouw

Nieuws

Van Meir Uien betaalt €17,86 in Pool A

Uienverwerker Van Meir Uien betaalt €17,86 per 100 kilo in Pool A. Dat meldt directeur Leon van Meir in de nieuwsbrief.

"Het is de derde hoogste prijs in de afgelopen 10 jaar", constateert hij. In 2006 (€20,48) en 2010 (€18,30) kwam de pool hoger uit. Van Meir noemt €17,86 een mooi resultaat, gezien de grote Nederlandse productie van dit seizoen.

Hogere prijs, mindere kwaliteit

Van Meir benoemt het hogere prijsniveau vergeleken met vorig jaar, terwijl de kwaliteit minder is. "Vooral de inwendige kwaliteit laat te wensen over", ziet hij. Afnemers moeten dus meer betalen, maar krijgen 'minder'. "En toch gaan er grote hoeveelheden uien de grens over. Dat komt doordat er wereldwijd minder uien zijn gegroeid. Het klimaat is van slag, dat zagen we de laatste twee jaar in een aantal teeltgebieden die enorm veel neerslag te verwerken kregen. De impact van de problemen die dit oplevert is op andere werelddelen veel groter geweest dan bij ons in Nederland. De vraag naar Nederlandse uien zal voorlopig blijven."

Misschien nog een prijsstijging

Een snel verslechterende kwaliteit kan aanbod stimuleren, waardoor de prijs onder druk komt te staan. Maar als dat meevalt, zit er volgens Van Meir misschien wel een prijsstijging in.

Of registreer je om te kunnen reageren.