Akkerbouw

Nieuws 1012 x bekeken

Reacties op onderzoeksplan akkerbouw overwegend positief

De internetconsultatie is afgesloten voor het onderzoeksprogramma van de brancheorganisaties in de akkerbouw. Slechts 18 reacties zijn openbaar, bij de andere reacties heeft de indiener aangegeven dat het niet openbaar mag worden gemaakt. Hoeveel reacties het ministerie van Economische Zaken totaal heeft gekregen, is nog niet duidelijk.

Onder de 18 reacties zijn acht waarschijnlijk afkomstig van akkerbouwers. Daarvan reageren zes positief op het plan van de Brancheorganisatie (BO) Granen, BO Suiker en BO Aardappelen en Overige Akkerbouwgewassen. Het plan voorziet in een programma voor onderzoek en innovatie voor de akkerbouwsector en loopt van 2016 tot en met 2020. De organisaties hebben daar €16,5 miljoen voor nodig. Dat is €3,3 miljoen per jaar. De BO's vragen minister Henk Kamp van Economische Zaken het programma een Algemeen Verbindend Verklaring te geven, zodat alle akkerbouwers er aan mee moeten betalen, ook als ze geen lid zijn van LTO, NAV of NAJK. De heffing bedraagt €4,40 per hectare tarwe, gerst, haver of rogge en €8,80 per hectare suikerbieten of zetmeelaardappelen. De heffing per hectare poot- of consumptieaardappel bedraagt €13,20. De BO Akkerbouw is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoeksprogramma.

Heffingen

Het ministerie van EZ gaf mensen tot en met vrijdag de gelegenheid om via een website te reageren op het onderzoeksprogramma. De zes akkerbouwers die positief reageren vinden dat het plan een algemeen economisch belang dient van de hele akkerbouwsector. Ook vinden ze dat akkerbouwers die niet meebetalen, er wel van profiteren. De hoogte van de heffingen vinden ze redelijk of acceptabel.

De twee akkerbouwers die er niets in zien, zijn verbolgen dat ze opnieuw worden geconfronteerd met heffingen. "Eindelijk zijn we verlost van de heffingen van het Productschap Akkerbouw, en dan krijgen we een nieuwe lastenverzwaring op ons bord", schrijft een akkerbouwer. "Laat mij met rust, ik onderzoek mijn eigen vragen wel en als ik tevreden ben met een minder verdienmodel is dat toch prima."

Openbare reacties

Er zijn twee openbare reacties van medewerkers van Suiker Unie en Plantum. Die zijn positief. Niet verwonderlijk, want Plantum en Suiker Unie (via moedercoöperatie Cosun) zijn allebei lid van de BO Akkerbouw. Een medewerker van Wageningen UR is ook blij met het plan. Ook dat spreekt voor zich, want WUR deed in het verleden veel onderzoek voor het Productschap Akkerbouw. Ook de andere reacties, waarvan de herkomst niet is te herleiden, zijn positief. Behalve die van de Basisinkomen Partij. "Samenwerken zou natuurlijk moeten verlopen en niet via dwang."

Of registreer je om te kunnen reageren.