Akkerbouw

Nieuws

NAK houdt geld over

De keuringsdienst NAK boekte in 2015 een positief saldo van €154.000. Er was een verlies van €249.000 begroot, zei directeur Eric Casteleijn maandagavond in Espel op de eerste telersvergadering van de NAK. "Het pootgoedareaal groeide boven de 40.000 hectare. We hebben meer pootaardappelen gecertificeerd. Daardoor waren de inkomsten hoger dan begroot."

De NAK besloot een paar jaar geleden om het eigen vermogen af te bouwen. Dat lag in 2014 nog op €13,5 miljoen. Casteleijn: "De NAK deed in 2014 een restitutie van €2,8 miljoen en in 2015 van €1,0 miljoen. We verwachten dit jaar €700.000 terug te betalen. Daardoor zakt het eigen vermogen dit jaar naar €11,8 miljoen. We houden de tarieven voor de pootgoedsector voor het vierde achtereenvolgende jaar gelijk aan die van afgelopen jaar. Die voor de zaaizaadsector stijgen 1,2%. Voor dit jaar begroot de NAK een verlies van €292.000. De solvabiliteit is nu 58%. We willen niet onder de 50% zakken."

Toch groeit het eigen vermogen in 2017 met €200.000 naar €12 miljoen. Casteleijn: "De NAK heeft nog 30% van de aandelen van NAK Agro. Dat wordt verkocht aan het Belgische certificeringsbedrijf Vincotte."

NAK test risicogerichte partijkeuring pootgoed
De keuringsdienst NAK gaat onderzoek doen naar het risicogericht keuren van partijen pootaardappelen. De NAK startte in 2013 met een risicogerichte veldkeuring. De keuringsdienst wil weten of dit ook zinvol is voor de partijkeuring.
De NAK wil de effectiviteit en de kwaliteit van de keuringen vergroten, zei Jaap Haak, coördinator keuringen bij de NAK, maandagavond op de eerste telersvergadering in Espel. "We zoeken pootgoedtelers voor een klankbordgroep om het onderzoek te begeleiden. We willen weten of een risicogerichte partijkeuring het beste kan worden ingevoerd op partijniveau of op bedrijfsniveau."
De NAK gaat door met de risicogerichte veldkeuring van pootaardappelen, zegt Haak. "We keuren risicopercelen elke veertien dagen. Een perceel wordt als risico aangemerkt als de herkomstpartijen positief reageren op de bacterietoets. Ook verdachte planten in een perceel ziet de NAK als extra risico. Dat geldt ook voor percelen waar bovenmatig in wordt geselecteerd."
De NAK gaat vanaf 2016 ook de bacteriestam Pectobacterium carotovorum subsp brasiliense (Pcb) meenemen in de risicogerichte veldkeuring. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat de relatie tussen latente besmetting en expressie in het veld onduidelijk was. De NAK onderzocht die relatie in 2014 en 2015. Knollen werden besmet met de vier bacteriesoorten (Pa, Dic, Pw en Pcb). Bij Pcb werd de latente besmetting in beide jaren voor zo'n 90 procent zichtbaar in het veld. Dat is nog hoger dan bij de andere erwiniasoorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.