Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

RVO: werkelijke zaaidatum geldt bij vanggewas

Den Haag – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hanteert toch de werkelijke zaaidatum van het vanggewas, in plaats van de datum die de akkerbouwer heeft opgegeven in de Gecombineerde Opgave. Hiermee komt de rijksdienst tegemoet aan kritiek van telers en boerenorganisaties.

Om te voldoen aan de vergroeningseisen moet een vanggewas voor de zogenoemde Ecologisch Aandachtsgebieden tien weken op het land staan. RVO hanteerde in eerste instantie de melddatum als startpunt van het vanggewas. Maar vaak was het vanggewas eerder gezaaid. Er was veel onduidelijkheid welke datum RVO zou hanteren, de werkelijke of de opgegeven zaaidatum.

Werkelijke zaaidatum aanhouden

RVO heeft nu besloten om de werkelijke zaaidatum toe te passen, zegt een woordvoerder. "Dit betekent dat boeren die een zaaidatum in het verleden hebben gemeld, niet met een langere instandhoudingstermijn te maken zullen krijgen. Wel kan er in die gevallen aanleiding zijn voor extra controles. Een vanggewas moet tien weken blijven staan op het land. Deze termijn wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Om deze controle goed mogelijk te maken blijft het van belang dat de werkelijke zaaidatum wordt gemeld uiterlijk op de dag van inzaai."

De NAV had bezwaar gemaakt bij de RVO over de oorspronkelijke werkwijze. Voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) reageert verheugd op de ommezwaai van de rijksdienst. "Anders hadden veel akkerbouwers hun vanggewas langer moeten laten staan om aan de vergroeningseisen te voldoen. Boeren willen op tijd een wintergewas zaaien of zware grond kunnen ploegen."

NAV heeft nog meer wensen

De andere wensen van de NAV omtrent wijziging van het vergroeningsbeleid blijven staan, zegt De Jong. "Boeren kunnen al percelen die ze hebben aangemeld in de Gecombineerde Opgave laten afvallen voor de vergroeningseisen. Wij willen dat ze ook later percelen kunnen toevoegen. Het groeiseizoen is namelijk onvoorspelbaar. Ook willen we dat een wintergewas kan gelden als vanggewas. Boeren op zware grond willen hun wintergewassen zo vroeg mogelijk zaaien. Dan is die termijn van tien weken te lang. Een vroeg gezaaid wintergewas kan heel goed fungeren als vanggewas."

Eén reactie

  • henk 60

    Om deze controle goed mogelijk te maken blijft het van belang dat de werkelijke zaaidatum wordt gemeld uiterlijk op de dag van inzaai.' Wat is er dan nu verandert? Op 2 september opgeven dat er op 28 augustus gezaaid is kan blijkbaar niet. Wanneer leert de overheid eens duidelijk te zijn en een regel vooraf doordenken ipv koffie drinken. Ik wordt er zo zoetjes aan gek van.

Of registreer je om te kunnen reageren.