Akkerbouw

Nieuws 1088 x bekeken

Macrolens voor analyseren bladschimmels in bieten

Wijnandsrade - Een macrolensje voor op de smartphone is een handig hulpmiddel bij het analyseren van bladvlekken bij suikerbieten. In het beginstadium is soms moeilijk te zien of het een schimmel is en welke het dan is.

"Met zo'n macro-voorzetlensje, die postzegelverzamelaars veel gebruiken, kun je een aantasting heel gedetailleerd op het scherm van je smartphone uitvergroten en er uiteraard ook een foto van maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ze zijn voor rond €20 op internet verkrijgbaar." Deze tip geeft Wil Op 't Root van de suikerbietencoöperatie CSV-Covas aan de bezoekers van de akkerbouwdag op proefboerderij Wijnandsrade.

Goed controleren

Volgens Op 't Root zijn in de beginfase bladvlekken moeilijk van elkaar te onderscheiden. "Dit is wel nodig om de juiste fungiciden te gebruiken." Hij adviseert de suikerbietentelers om nu minimaal één keer per week de bieten heel goed te controleren op bladvlekkenziekten. "Vanwege resistentiemanagement en uit kostenoverweging is het belangrijk alleen te spuiten als er vlekjes door schimmels worden aangetroffen en dus niet eerder."

Of registreer je om te kunnen reageren.