Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Inventarisatie waterschade in Brabant

Lokaal viel tussen 85 millimeter tot meer dan 100 millimeter regen binnen één etmaal, rond de plaatsen Hank, Werkendam, Nieuwendijk en in Made (foto), waar taxateur Arjen Boudeling namens Agriver Verzekeringen de schade opneemt.

Bij het bedrijf van de familie Pals viel 83 millimeter water op zondag en nog eens 8 millimeter op maandag. Vier buien van tien minuten waar per keer 20 millimeter uit viel, met hagel, zorgde ervoor dat 50 procent van het perceel wortelen onder water kwam. Maandag waren de sloten zo vol dat het niet mogelijk was het water weg te laten lopen.

Behoorlijk ernstig

De taxateurs brengen nu de situatie in kaart, in de komende weken wordt de schade vastgesteld. Boudeling omschrijft de situatie als behoorlijk ernstig, hij zag aardappelpercelen ‘waar niet veel hoop meer voor is’. Het water staat tussen de ruggen, variërend tot centimeters tot bovenaan de bedden, 36 uur na de bui. Er is vooral schade aan consumptieaardappelen, winterwortelen en bonen.

Foto's: Peter Roek

Lees ook: Miljoenenschade door hagel en wateroverlast

Laatste reacties

  • piethermus1

    Dit bij Pals is ca 5 km bij me vandaan. Hier viel ook water, maar net iets minder 62 mm. Met een greppefrees en een schop heb ik de paar plekken in aardappelen, uien, winterpeen en knolselderij, die wat onderstonden vrij goed weten te redden, denk ik. Bij mij in Brabant is er vooral schade tegen het Hollands Diep aan en dat begint iets zuidelijk bij me in de buurt tot erger noordelijk van me. Al naar gelang gewas, perceelseigenschappen. ligging e.d. is de schade daan nog erger of minder erg.

  • piethermus1

    Oh ja! En als je enigszins verstand hebt vandaag de dag heb je een brede weersverzekering. Pals heeft deze blijkbaar ook. Boudeling is ook hier 2 jaar ook al eens geweest om een schade te taxeren die ontstond in het weekend van 12 op 13 oktober toen. Mensen die dergelijke weerscalamiteiten weglachen, weghonen en bagetalliseren, hebben van de huidige weerbarstige werkelijkheid weing begrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.