Akkerbouw

Nieuws

Franse aardappeloogst bijna miljoen ton lager

Parijs – De Franse oogst aan consumptie-aardappelen zal uitkomen rond de 5,256 miljoen ton.

Dat is 933.000 ton, ofwel ruim 15 procent, minder dan de overvloedige opbrengst van vorig seizoen, maar nog wel vrijwel evenveel als het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Dat is de laatste schatting van de dienst statistiek van het ministerie van landbouw. De daling vergeleken bij vorig jaar is vooral te wijten aan de lagere opbrengst per hectare. Kwam die vorig seizoen nog op bijna 50 ton uit, nu ligt het gemiddelde op 43,4 ton per hectare. Daarnaast is ook het areaal van 121.000 hectare zo'n 3.000 hectare minder dan in 2014.

Ook minder suikerbieten

Ook bij suikerbieten komt de oogst in Frankrijk lager uit. Het ministerie gaat uit van bijna 32 miljoen ton, dat is 16 procent minder dan vorig jaar maar ook ruim 9 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij bieten is sprake van een combinatie van een kleiner areaal en een flink lagere gemiddelde opbrengst. Deze komt uit rond de 81,7 ton per hectare terwijl dat vorig seizoen nog 93,1 ton per hectare bedroeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.