Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Veredeling suikerbieten maakt pas op de plaats

Dinteloord – Voor volgend teeltseizoen worden weinig nieuwe suikerbietenrassen met een hogere financiële opbrengst verwacht, melden Suiker Unie en bieteninstituut IRS. Daarmee maakt de veredeling, die de laatste jaren spectaculaire vooruitgang boekte, een pas op de plaats.

Vroeg zaad bestellen, met de bijbehorende korting, wordt aantrekkelijker doordat er weinig nieuwe rassen te verwachten zijn. Het heeft immers niet zoveel zin om op de nieuwe aanbevelende rassenlijst te wachten. Dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren, met acht nieuwe rassen voor teelt 2014 en zelfs negen voor seizoen 2015.

Financiële opbrengst

De Nederlandse suikersector laat weten dat er in het segment rhizoctonia- en bietencysteaaltjeresistentie geen nieuwe rassen te verwachten zijn met een hogere financiële opbrengst. Dat geldt ook voor de rassen met aanvullende rhizomanieresistentie. In de andere segmenten dienen zich wel rassen aan met mogelijk een hogere financiële opbrengst dan de huidige rassen. Bij de enkel rhizomanieresistente rassen is er één gegadigde. Dat geldt ook voor de rhizoctoniarassen met tevens aaltjesresistentie. Dit ras heeft bovendien een aanvullende resistentie tegen nieuwe rhizomanievarianten als AYPR. Nieuwe rassen van de aanbevelende rassenlijst 2016 kunnen alleen in december worden besteld.

Vroegbestelkorting

Tot en met 5 september kan bij Suiker Unie zaad voor het volgende seizoen worden besteld met vroegbestelkorting. Afhankelijk van ras en zaadsoort is de korting €9 tot €19 per eenheid. Bij bestelling in december geldt de korting dus niet.

Eén reactie

  • new kids

    Veredeling houdt in :schieterresistentie op een hoog niveau houden.
    Daar komt zo te zien weinig van terecht, zowel bij KWS als ook Betaseed.
    Wij willen suikerbieten verbouwen heren, en geen stekbieten!

Of registreer je om te kunnen reageren.