Akkerbouw

Nieuws 2011 x bekeken 4 reacties

'Argentijnen verdienen te weinig aan graanteelt'

Buenos Aires – De boeren in Argentinië verdienen te weinig aan de graanteelt. Het land produceert steeds minder tarwe en mais en kan daardoor minder exporteren. De rol van Argentinië op de wereldmarkt neemt daardoor af.

De Amerikaanse landbouwraad in Argentinië verwacht dat het land dit seizoen niet meer dan 10 miljoen ton tarwe produceert. Dat was vijf jaar geleden nog 17 miljoen ton. De export bedraagt niet meer dan 5 miljoen ton tarwe. Dat was vijf jaar geleden nog twee keer zo veel.

De maisproductie blijft dit seizoen 2015/2016 beperkt tot 21 miljoen ton, wat een export van 12 miljoen ton mais mogelijk maakt. Vijf jaar geleden oogstte Argentinië nog 25 miljoen ton mais, waarvan 16 miljoen ton is verscheept naar andere landen.

Lage verdiensten

De landbouwraad schrijft de krimp in productie toe aan de lage verdiensten voor de boeren. De prijzen voor tarwe en mais zijn gedaald. De inflatie en de rente op leningen zijn hoog, wat de teelt- en transportkosten verhoogt. De regering heft belasting op de export van tarwe en mais. Ook betalen de boeren relatief veel belasting. De landbouwraad stelt dat 60 tot 70 procent van de gewassen wordt geteeld op gehuurd land. Bijna de helft van de grond is vanwege het lage saldo nog niet verhuurd voor een nieuwe teelt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dat de Argentijnen niet genoeg verdienen aan graanteelt wil niet zeggen dat telers elders wel genoeg verdienen. Elders op de wereld is de teelt doorgaans in handen van boeren, die de grond in eigendom hebben. Voor hen is stoppen geen optie, voor pachters zoals deArgentijnen zijn ligt dat veel gemakkelijker. Worden hun kosten voor huur, machines, arbeid en bemesting etc. niet gedekt, zet je eenvoudig je machine park stil of te koop en huurt geen grond meer. Beter geen productie dan verliesgevende productie. 

 • producent

  schijnbaar wordt er nog teveel geproduceerd naar er vraag is

 • haverboer1

  Dat is met de melk hetzelfde. 
  Meer aanbod dan vraag, dit heet dan marktwerking. 

 • Alex63


  Zolang er nog honger is in de wereld is die conclusie mij te kort door de bocht. Produkten worden duur als ze van onze bedrijven weg zijn!Iedereen kan er marge tussen steken behalve de teler ie krijgt zogenaamd uit de marktwerking. Maar ja hoe lossen we dat op? maak een afspraak met 100 boeren en je verlaat de onderhandelingstafel en er zijn in de kruiwagen alweer 10- kikkers uitgesprongen, niet eenvoudig om eenmansbedrijven op een lijn te krijgen en te houden

Of registreer je om te kunnen reageren.