Akkerbouw

Nieuws 2872 x bekeken

Late uienpool levert hoogste uitbetaling op

Doetinchem – De pools die de uien het langste bewaarden, scoren de hoogste uitbetalingsprijzen in seizoen 2014/2015. Verkoop in april en mei bracht het meeste op, blijkt uit het Boerderij-overzicht van uienpools.

De uienprijs in seizoen 2014-2015 was matig. Er was veel geoogst, terwijl de export naar Rusland was weg gevallen. De uienprijs was lange tijd vrij stabiel rond 8 tot 9 cent per kilo. In het begin van het seizoen is ook verkocht voor 4,5 cent. Pas tegen maart kwam er stemming in de markt door de afzet naar Brazilië.

Gemiddelde prijs bij leveren week 48, 8 en 18

Poolprijzen zijn lastig te vergelijken omdat de werkelijke uitbetaling afhangt van onder andere levertijdstip, bewaarvergoeding en kwaliteit. Daarom berekent Boerderij het gemiddelde van de poolprijzen bij levering op week 48, 8 en 18 van een partij GlobalGap gecertificeerde uien met 8 procent tarra en een gemiddelde kwaliteit.

Hoogste uitbetaling pool Van Meir

Als eindprijs voor de Van Meir pool is het gemiddelde van de A- B- en C-pool genomen, waarmee Van Meir het bewaarseizoen in drieën verdeelt. Wie bij Van Meir alles in de C-pool had ondergebracht, komt volgens de berekening van Boerderij op €13,40 per 100 kilo. Dat is de hoogste uitbetaling, want het zwaartepunt van de verkoop lag in april en mei. Het gemiddelde van de A- B- en C-pool samen zit op €10,49.

Minder profijt van oplopende prijs voorjaar

Vroeg aflopende pools zoals Wiskerke en Agrifirm profiteerden minder van de oplopende prijs in het voorjaar. PPA noteert €1 hoger omdat die pool langer doorloopt. Flevo Onions en Stichting Uienpool Flevoland schoven de verkoop wat naar het voorjaar en hebben daarom ook een wat hogere uitbetaling dan de eerder geëindigde pools of de pools met een gelijkmatig verkooppatroon.

Lees volgende week meer over de uienpools in weekblad Boerderij en op Boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.