Akkerbouw

Nieuws 2021 x bekeken

Vogelgriep VS weinig invloed op beschikbaarheid mais

Washington – De VS verbruiken het komende jaar 2,5 miljoen ton minder mais vanwege de aanhoudende uitbraken van vogelgriep.

Dat is 2 procent van alle Amerikaanse mais die in veevoer wordt verwerkt en 0,7 procent van de totale maisproductie in de VS.

Er zijn tot nu toe bijna 50 miljoen kippen en kalkoenen geruimd in de VS. Daar is geen voer meer voor nodig. Bovendien duurt het even voor de stallen zijn herbevolkt. De Amerikaanse kippen en kalkoenen krijgen veel mais in het rantsoen. De economen John Newton en Todd Kuethe van de University of Illionois hebben berekend dat daardoor 2,5 miljoen ton mais een andere bestemming moet krijgen. Omdat het zo'n klein deel van de productie betreft, heeft de vogelgriep tot nu toe weinig effect op de maisprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.