Akkerbouw

Nieuws

Veilingprijs primeuraardappelen lager dan vorig jaar

Sint-Annaland – Het veilingseizoen van Altvantho, de gezamenlijke vroege aardappelveilingen op het Zeeuwse Tholen, is het seizoen op een lager prijsniveau begonnen dan vorig jaar.

Voor een kilo Doré's werd 60 tot 66 cent betaald, terwijl ze vorig jaar op de eerste – vroege – veildag nog 65 tot 68 cent opbrachten. Het jaar daarvoor was de prijs nog hoger; 70 cent tot een euro. Premières werden verhandeld voor 51 tot 55 cent, Frieslanders gingen voor 46 tot 55 cent en de Eigenheimers voor €1,10 tot €1,15 voor de klok.

Aanvoer

De aanvoer was met 104 ton groot. "Ik had een hogere prijs verwacht voor Doré", zegt veilingdirecteur David Hage na afloop van de veiling. "Vorige week verkochten we ze nog voor 85 cent, dus ik had vandaag ook graag de 70 willen aantikken. Dat is best even slikken. Maar je moet een product goed in de markt zetten. Er is behoorlijk aanbod en ook een goede vraag. De handel was actief vandaag en dat biedt perspectief. Dit zijn echter geen huidvaste aardappelen, dus worden liever vaker kleinere hoeveelheden gekocht."

Meningen

De meningen waren verdeeld over de prijzen. "Een aanvoer van 104 ton is best veel voor een eerste veildag", zegt handelaar Johan Slager van Pieperline Holland. "Ik vind dit een mooi prijsniveau, had dit ook wel verwacht. De teelt is zo kostendekkend en je prijst jezelf niet uit de markt. Er is immers ook import."

Daar denkt gepensioneerd handelaar Rokus Verhagen anders over. "Voor een teler zijn dit slechte prijzen. Inkopers zijn zeer voorzichtig, omdat dit vers product is. Consumenten kopen immers ook steeds minder grote hoeveelheden in."

Late kant

Het veilingseizoen begint aan de late kant, omdat het geen groeizaam weer was sinds het poten in februari. Hage schetst: "Door koud, schraal weer met vooral weinig neerslag bleef de groei achter. Vooral bij de teelt onder plastic is de groei er wel uit. Hierdoor vallen de kilo-opbrengsten veelal tegen. Een teler hoeft nog niet te rooien, hij kan ook nog een week wachten en meer kilo's oogsten."

Hage ziet kansen. "De afzet van oogst 2014 verliep moeizaam met extreem lage prijzen. Tot de noteringen een paar weken geleden ineens opliepen. De stemming is veranderd door het late voorjaar en het veel lagere aanbod van importaardappelen. We hopen dat er door iedereen weer wat kan worden verdiend."

Of registreer je om te kunnen reageren.