Akkerbouw

Nieuws 3423 x bekeken 9 reacties

Koekjesfabrikant LU wil lokale tarwe

Herentals - De koekjesfabriek LU in het Belgische Herentals koopt vanaf deze zomer alleen nog tarwe van telers die veel bijen en vlinders naar hun tarwepercelen lokken. LU wil zo de biodiversiteit vergroten en meer samenwerken met boeren in de regio.

LU zoekt boeren die willen meewerken aan het 'Harmony Charter'. Dat is verklaring van LU die onder meer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch wil terugdringen. LU gebruikt het charter al sinds 2008 in Frankrijk. "Een groot deel van onze tarwe komt van Franse telers", zegt marketingmanager Ann Vereecken van LU. "In de toekomst willen we onze tarwe veel meer van telers uit de regio rond Herentals kopen. Dat verlaagt onze ecologische voetafdruk. We willen dat die telers de 51 principes van ons 'Harmony Charter' trouw blijven. De boeren moeten bijvoorbeeld 3 procent van hun perceel reserveren voor wilde bloemen, die speciaal geselecteerd zijn om zo veel mogelijk bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. Daarnaast vragen we onze boeren om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken."

De Belgische natuurorganisatie Natuurpunt is enthousiast over het initiatief van LU. Volgens Natuurpunt heeft het verdwijnen van bloemrijke akkerlanden en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de bijenpopulatie zware klappen toegebracht. "Door dit initiatief van LU krijgen bovendien ook de patrijs, de leeuwerik en andere akkervogels opnieuw kansen op het platteland", aldus directeur Chris Steenwegen van Natuurpunt.

De Belgische Boerenbond vindt het jammer dat LU alleen Natuurpunt als partner heeft in Vlaanderen. Terwijl het de boeren zijn die de regels van het 'Harmony Charter' moeten naleven, vindt de boerenorganisatie.

Laatste reacties

 • 1510


  Hoe dom... propaganda... , om hun imago...

  Echter d antwerpse kempen... is pure zandgrond... massa's houtduiven , kraaien en kauwen... daar groeit geen (goeie)tarwe,

  Al is de leugen nog zo snel....

 • bert bert

  Noem het bedrogen reklame ,het komt dagelijks op de tv .
  Maar als we tarwe telen met bloemen ,das niet moeilijk Mooie klaprozen en eeen kleurrijk tarwe veld vol bijen en dan voor dat bloemenzaad met tarwe ,ja rijstkorrels grote nog een prijs van duizend euro per ton  dan zijn ze eerlijk ,maar ze moeten deze reclame hebben om te promoten maar zijn de eerste die strenge eisen stellen aan de kwaliteit en schimmels en  de laagste prijs .Hoe ga je dat dan doen .

 • veldzicht

  Aan een hele lijst voorwaarden voldoen + de papieren rompslomp dan krijg je een fooitje van een paar tientjes. sjonge sjonge.

 • flyinghollander

  @veldzicht, is dat de schuld van deze fabrikant? Er is overproductie en je weet hoe een weegschaal werkt? Dus ga niet jou frustratie aan de overproductie van jullie zelf aan zo fabrikant toedichten!

 • FIEN

  De Belgische Boerenbond moet niet te hard van de toren blazen.
  Ze zijn zelf partner van Natuurpunt door middel van hun AVEVE afdeling.
  M.A.W de landbouwer heeft aan Boerenbond geen bondgenoot, want van 2 tafels tegelijk koekjes eten is moeilijk.
  De enige vakbond die in Belgie nog overblijft voor de landbouwers  is het ABS.

 • marc47


  1) de tarwe moet dan van de regio Tienen komen = leem  ong. 50km. Rond de LU fabriek is het melkvee en industrie, al wat de klok slaat.

  2) Ze willen geen cent meer betalen en eisen de allerhoogste kwaliteit, dus spuiten!!   =  inderdaad @1510 PROPAGANDA

 • christof conings

  awel Fien eindelijk eentje die mijn mening deeld over de Boerenbond in Belgie dat is geen belangenorganisatie voor de boeren maar een multinational die enkel aan hun eigen winst denkt en die de domme boeren ook nog eens lidgeld laat betalen om hun kas te spijzen . 
  En ja laat LU in Herentals maar tarwe telen volgens hun harmony charter zullen weinig koekjes maken vrees ik . Wie heeft er nu al ooit kwaliteits tarwe van arme zandgrond gehaald . Zijn er niet onlangs verschillende bedrijven veroordeeld voor misleidende reclame ? 

 • henk 60

  Ik lees niets over een extra betaling bovenop de beurs prijs. Als ze niets meer willen geven (Bv 100 euro per ton extra) dan is het leeg gebral geen boer die dit gaat doen.

 • farmerbn

  Iedereen doet toch al zo zuinig mogelijk met gewasbeschermingsmiddelen? Weten die sukkels niet hoeveel het kost? Dat 'boerderij' zich hier voor leent. Wat een flauwe kul.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.