AkkerbouwNieuws

Koekjesfabrikant LU wil lokale tarwe

Herentals – De koekjesfabriek LU in het Belgische Herentals koopt vanaf deze zomer alleen nog tarwe van telers die veel bijen en vlinders naar hun tarwepercelen lokken. LU wil zo de biodiversiteit vergroten en meer samenwerken met boeren in de regio.

LU zoekt boeren die willen meewerken aan het ‘Harmony Charter’. Dat is verklaring van LU die onder meer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch wil terugdringen. LU gebruikt het charter al sinds 2008 in Frankrijk. “Een groot deel van onze tarwe komt van Franse telers”, zegt marketingmanager Ann Vereecken van LU. “In de toekomst willen we onze tarwe veel meer van telers uit de regio rond Herentals kopen. Dat verlaagt onze ecologische voetafdruk. We willen dat die telers de 51 principes van ons ‘Harmony Charter’ trouw blijven. De boeren moeten bijvoorbeeld 3 procent van hun perceel reserveren voor wilde bloemen, die speciaal geselecteerd zijn om zo veel mogelijk bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. Daarnaast vragen we onze boeren om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken.”

De Belgische natuurorganisatie Natuurpunt is enthousiast over het initiatief van LU. Volgens Natuurpunt heeft het verdwijnen van bloemrijke akkerlanden en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de bijenpopulatie zware klappen toegebracht. “Door dit initiatief van LU krijgen bovendien ook de patrijs, de leeuwerik en andere akkervogels opnieuw kansen op het platteland”, aldus directeur Chris Steenwegen van Natuurpunt.

De Belgische Boerenbond vindt het jammer dat LU alleen Natuurpunt als partner heeft in Vlaanderen. Terwijl het de boeren zijn die de regels van het ‘Harmony Charter’ moeten naleven, vindt de boerenorganisatie.