Akkerbouw

Nieuws

DLV: natuurlijk koudemiddel biedt perspectief

Uden – Het gebruik van een natuurlijk koudemiddel, zoals CO2-propaan, biedt perspectief nu het gebruik van synthetische koudemiddelen aan banden is gelegd.

Het is sinds 1 januari 2015 verboden om een installatie met R22 bij te vullen en in de nabije toekomst komen er ook restricties op het gebruik van andere synthetische koudemiddelen.

In de aanloop naar deze regelgeving heeft DLV Bouw, Milieu en Techniek in de afgelopen drie jaar in de praktijk beoordeeld of een natuurlijk koudemiddel een alternatief is. Hiervoor krijgt het adviesbureau steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

De resultaten uit dit onderzoek zijn veelbelovend, zegt projectleider Harrie Versluis. "Met de veranderende wetgeving adviseer ik bedrijven die een grotere installatie aan willen schaffen om deze natuurlijke koudemiddelen als serieuze optie te overwegen."

Ter ondersteuning heeft DLV een factsheet gemaakt met de voor- en nadelen van een koeling op CO2-propaan. Daarnaast heeft het bureau een rekenprogramma ontwikkeld waarin de mogelijkheden voor vervanging van een R22-installatie - zoals retrofitten, upgraden en een nieuwe installatie met R134a of CO2-propaan - worden vergeleken. Zo kan een akkerbouwer de beste oplossing voor zijn bedrijf inschatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.