Akkerbouw

Nieuws

CZAV: nabetaling graan bedraagt €10 miljoen

Wemeldinge – Coöperatie CZAV betaalt €165 per ton baktarwe van de oogst van 2014. Maaltarwe brengt €163 op en voertarwe €157,50 per ton.

CZAV rekent de gerst af voor €155. In augustus vorig jaar betaalde CZAV als voorschotten €120 voor gerst en voertarwe en €130 voor bak- en maaltarwe. De graantelers ontvangen totaal €10 miljoen aan nabetaling van CZAV.

De tarweprijzen liggen 9 tot 10 procent lager dan van oogst 2013. Volgens CZAV was al tijdens de oogst duidelijk dat de wereld een record aan tarwe ging oogsten. Bovendien was het regenachtig weer tijdens de oogst in Frankrijk. Daardoor oogstte Frankrijk veel voertarwe en kon minder exporteren. Dat aanbod drukte nog eens extra op de voertarweprijs in de EU.

De tarwemarkt veranderde pas toen Rusland eind vorig jaar aankondigde een exportheffing in te stellen op tarwe, die in februari actief werd. Vooral Noord-Afrikaanse landen gingen granen kopen op de Europese markt, stelt CZAV in een toelichting. "De relatief zwakke euro ten opzichte van de dollar werkte stimulerend met een prijsimpuls als gevolg."

De teelt van gerst is sterk terug gelopen. Volgens CZAV komt dit doordat vroeg te oogsten zomertarwerassen een beter saldo opleveren. Bovendien kan veel zomergerst niet worden verkocht aan de mouterijen vanwege een te laag eiwitgehalte en te veel fusarium. Dan kiezen telers liever voor een zomergerstras met een hoge opbrengst of voor wintergerst, dat naast een goede opbrengst ook zorgt voor spreiding van het werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.