Akkerbouw

Nieuws 2891 x bekeken 11 reacties

Akkerbouwers huiverig voor niet-kerende grondbewerking

Hulst – Zo'n vijftig tot zestig akkerbouwers in Nederland passen niet-kerende grondbewerking (NKG) toe. Tien daarvan zijn biologische akkerbouwers. NKG is voor veel akkerbouwers onbekend.

Het aantal akkerbouwers dat NKG toepast groeit. Maar hun aantal is nog gering, zegt adviseur Sander Bernaerts van adviesbureau Naturim. Hij sprak gisteren op de themadag in Hulst van de Nibem, de brancheorganisatie voor de biersector. "Het is voor een groot deel onbekendheid. Maar akkerbouwers zijn ook bang voor gewasresten die het zaaien bemoeilijken. En NKG vraagt veel planning."

Gezondere bodems

Uit onderzoek blijkt dat NKG leidt tot gezondere bodems, stelt Bernaerts. "Het bodemleven is talrijker en gevarieerder. De bodemstructuur verbetert. Het water zakt sneller weg. Er is minder afspoeling en ook de ziektedruk is lager. De grond heeft een betere draagkracht. Bij NKG wordt meer koolstof in de bodem vastgelegd. En de gewasopbrengsten zijn hoger, behalve bij peen."

Knelpunten

Er zijn ook knelpunten, zegt Bernaerts. "De keuze van de groenbemester en hoe die wordt geteeld is erg belangrijk. Ook de verhoogde onkruiddruk is soms een probleem. NKG lost niet alle problemen op. Er ontstaan soms nieuwe." Dat ervoer akkerbouwer Tonny de Koeijer uit Schoondijke. "Ik pas al zo'n vijftien jaar NKG toe. Ik had vorig jaar op een perceel phacelia gezaaid als groenbemester. Daar zaaide ik dit voorjaar uien. De uien bleven zwakke plantjes door de bodemvliegen. Die werden aangetrokken door de rottende gewasresten. Ik moest de uien in mei overzaaien. Dat kost opbrengst."

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Ploegen en alles dat daar op lijkt is niet heilig en heeft ook zijn nadelen maar het grote voordeel is het gegeven dat het zo lekker bedrijfszeker is. Er zijn nog maar weinig gewassen mislukt die wel zouden zijn geslaagd als er maar geen kerende grondbewerking was toegepast.

 • l coumans

  blijft toch mooiwerk een goed geploegd land, misschien is de ploeg toe aan een nieuw ontwerp

 • Zandboertje

  Ben blij dat mijn ploeg alweer15 jaar in het hoekje staat. Lekker organische bovenlaag zonder kluiten en elk jaar weer meer wormen. Geen dode grond meer. Opbrengsten stijgen, onkruiddruk niet veranderd. In het begin ietsje meer, daarna rustiger. Stuiven al helemaal geen probleem meer

 • maxisprint


  In de zwaardere klei is het niet eenvoudig om zaaiuien en suikerbieten te telen, en de fritesaardappelen hebben liever een grondje waar de toplaag is verweerd/ gevroren              granen is het gemakkelijkst

 • tikka


  bevalt prima NKG.

 • alco1

  Alle grond is niet gelijk. Een goede boer hoeft alles niet voorgekauwd te worden.

 • Meralco

  Dit artikel spreekt over 50 tot 60 akkerbouwers die nkg toepassen. Zijn de duizend kennelijk vergeten. Ik en duizenden van mijn collega's met een veenkoloniaal bouwplan doen dit al zeker 15 jaar op vrij grote schaal. Geploegd wordt hier al bijna niet meer, spitten gebeurt nog wel vrij veel.

 • Meralco

  Ploegen is goed om een vernielde bouwvoor te 'herstellen', maar verder is het niet zo'n goede methode. Ik herinner mij dat toen ik nog ploegde stroresten na 2 jaar onverteerd bovengeploegd werden vanaf een diepte van maar 15-20cm (dieper kun je hier niet ploegen).

 • pinkeltje


  Met NGK wordt spitten nadrukkelijk niet bedoeld! Niet ploegen is iets anders dan niet-kerende grondbewerking. Maar ik mag hopen dat dat een ieder inmiddels duidelijk is? Dat spitmachinefabrikanten bezoekers op demonstraties NGK al jarenlang op een verkeerd been hebben gezet is duidelijik. Ik heb me ook altijd afgevraagd wat een spitmachine op zo'n demo te zoeken had. Waarmee niet gezegd is dat spitten als alternatief voor ploegen een verkeerde keuze zou zijn.

 • agro1


  meralco..... 50.000 akkerbouwers in nl.... niet echt he??? maar 50 @ 60 klopt waarschijnlijk ook niet. gewoon bericht uit krantje b. voor kennisgeving enz...

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Inderdaad, Sander Bernaerts vindt dat spitten niet valt onder NKG. Zo komt hij op 50 tot 60 akkerbouwers die NKG toepassen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.