Akkerbouw

Nieuws 1773 x bekeken

48-uurs staking Aviko Rixona vanwege uitblijven cao

Oostrum – De werknemers van Aviko Rixona, Limburgs onderdeel van coöperatie Cosun, beginnen woensdag 24 juni om 6.30 uur aan een 48-uursstaking.

De 160 werknemers leggen het werk neer, omdat ze bijna een jaar zonder cao zitten. Maandenlang overleg resulteerde niet in een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar in een eindbod van de werkgever. "Dat bod is voor de werknemers onaanvaardbaar", zegt onderhandelaar Wietze Kampen van CNV Vakmensen. "Vorige week hebben ze al een signaal gegeven met een 24-uursstaking. Deze week doen we er een schep bovenop."

Heikel punt is cao-artikel 13, waarin onder meer leeftijds- en seniorendagen zijn opgenomen. "Met het inleveren van die dagen is veel geld gemoeid", stelt Kampen. "We hebben uitgerekend wat dat over een langere periode betekent. Voorbeeld: iemand van 40 jaar met een dienstverband van 15 jaar levert, gerekend over de rest van zijn loopbaan, 29 procent van een jaarsalaris in."

Een ander discussiepunt uit het eindbod is dat Aviko Rixona een maximum wil afspreken voor de transitievergoeding. "Dat willen we absoluut niet vastleggen in de cao. Dat is iets voor onderhandelingen over een sociaal plan, zodra dat aan de orde is."

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer een loonsverhoging vanaf 1 juli 2014 (van €70 per maand), geld voor loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget voor scholing (van €2.500) en het handhaven van de leeftijdsdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.