Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Sojapool Agrifirm brengt €514,50 per ton op

Apeldoorn - Agrifirm Plant betaalt de deelnemers aan de sojapool €514,50 per ton sojabonen voor de oogst van 2014. Het is voor het eerst dat Nederlandse telers hun sojabonen in poolverband afzetten.

De poolprijs is gebaseerd op de verkopen in een jaar tijd. Voor de oogst van 2013 ontvingen de telers €600 per ton, maar die soja werd niet in een pool afgezet. Op de wereldmarkt brengt soja minder op dan in 2013, verklaart de coöperatie de prijsdaling. Nederlandse soja kent een ander prijspeil, maar staat er volgens Agrifirm Plant niet los van. De sojaprijzen zijn lager dan voorgaande jaren door goede oogsten en grote voorraden. Ook was er veel niet-genetisch gemodificeerde soja beschikbaar door een toegenomen areaal. Daardoor kregen de telers een lagere premie voor oogst 2014.

Er deden dertig telers mee in de pool met ruim 100 hectare sojabonen, zegt Arco Amperse, relatiemanager Afzet bij Agrifirm Plant. "De gemiddelde opbrengst was 2,9 ton per hectare. De spreiding is groot, maar de 25 procent beste telers haalden 3,4 ton. Zo'n opbrengst is goed haalbaar. De gemiddelde opbrengst van oogst 2013 was 2,8 ton per hectare. Telers die al langer mee doen met ons sojaproject, halen over het algemeen hogere opbrengsten."

De soja uit de Agrifirm-pool gaat vooral naar de humane voedingsindustrie. De verwerkers vragen steeds meer sojabonen die gegarandeerd niet-genetisch zijn gemodificeerd en die in Nederland zijn geteeld. Amperse: "De pool omvat dit jaar ruim 170 hectare sojabonen van vijftig telers."

Laatste reacties

  • info36

    oals bij de meeste teelten kan er de pacht amper van betaald worden.
    Laat zien hoe schandalig hoog de pacht is in verhouding tot de opbrengstprijzen. Het zit helemaal scheef. Waar is LTO?

  • agro1


    de grondstoffenprijzen zijn massaal door de bodem gezakt. het sal waaragtig wel reg kom.

Of registreer je om te kunnen reageren.