Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Brussel verwacht daling graanexport

Brussel – De EU exporteert volgend seizoen veel minder graan. Dat komt omdat de concurrentie vanuit de landen rond de Zwarte Zee toeneemt.

Bovendien oogsten een aantal importerende landen veel tarwe, waardoor ze minder kopen op de wereldmarkt.

De Europese Commissie schat in de nieuwste graanbalans dat de EU 40,2 miljoen ton graan exporteert in seizoen 2015/2016. Dat is 9 miljoen ton minder dan de prognose voor dit seizoen. Oekraïne en Rusland profiteren van de waardedaling van hun nationale munten, respectievelijk de hryvnia en de roebel. Daardoor kunnen zij hun graan goedkoop aanbieden op de wereldmarkt. Daarnaast verwachten landen als Marokko, Egypte en Algerije straks veel tarwe te oogsten. Normaal kopen zij veel tarwe op de wereldmarkt en doen dat vooral in de EU. De Commissie denkt dat deze landen minder tarwe gaan importeren vanuit de EU.

De Commissie verlaagt ook de oogstprognose voor de EU. In de maartprognose ging de Commissie nog uit van een Europese graanoogst van 312,6 miljoen ton (dit seizoen 329,8 miljoen ton). Gezien de droogte en het koude voorjaar in delen van de EU verlaagt de Commissie de prognose nu met bijna 3 miljoen naar 309,7 miljoen ton. Brussel schat vooral de maisoogst nu lager in.

Naast de lagere productie, gaat de Commissie nu ook uit van een hoger graanverbruik door de voerindustrie, onder andere omdat de melkquotering per 1 april is vervallen. Dat scheelt nog eens 2,5 miljoen ton graan. Hierdoor krimpen de Europese graanvoorraden volgend seizoen naar 46,8 miljoen ton. Dat is voldoende om 8,6 weken verbruik te overbruggen. In de vorige graanbalans ging de Commissie nog uit van 9,6 weken.

Laatste reacties

  • bert bert


    Het zijntoch weer de voorspeller die het weten We zijn nog maar net aan de race begonnen maar de voorspellers weten al wie wint .Maar denk eens aan die god de schepper hierboven .Draait die de regenkraan dicht in het groeisizoen  of open in de oogst en waar is dan dat graan .Je telt ook niet de eieren in het gat van de kip maar wel wat er gelegt is .

     

  • maxisprint


    het is ook nog een EL _NINO jaar...

Of registreer je om te kunnen reageren.