Akkerbouw

Nieuws 3813 x bekeken 3 reacties

Rabobank verwacht daling tarweprijs

Londen – De Rabobank verwacht voor de korte termijn een daling van de tarweprijs. Op de langere termijn wordt tarwe waarschijnlijk iets duurder, schrijven analisten van de bank in de maandelijkse visie over agrarische grondstoffen.

De Rabo-analisten verwijzen naar de grote tarwevoorraad in de wereld. Dat houdt voorlopig druk op de tarweprijs. Later speelt het groeiseizoen op het noordelijk halfrond een steeds grotere rol in de prijsvorming. De Rabo verwacht een daling van de tarweproductie in de EU, Oekraïne en Rusland. Voor de EU gaat de Rabobank uit van 147 miljoen ton tarwe, tegen 155 miljoen ton dit seizoen. Oekraïne oogst 21 miljoen tot 23 miljoen ton tarwe. Dat was 24,2 miljoen ton dit seizoen. De Russische tarweoogst daalt van 59 miljoen ton dit seizoen naar 53 miljoen tot 55 miljoen ton volgend seizoen.

De Rabo-analisten verwachten dat de EU dit seizoen een recordhoeveelheid tarwe exporteert. De export vanuit Oekraïne, de VS en Rusland valt lager uit dan vorig seizoen. Onzeker is wat Rusland gaat doen met de heffing op de export van tarwe, die sinds 1 februari van kracht is. De overheid heeft de heffing van minimaal €35 per ton ingesteld tot en met 30 juni, het einde van dit graanseizoen. Maar de Rabo betwijfelt of de heffing werkelijk wordt opgeheven. De overheid zal eerst willen weten hoe de nieuwe oogst uitpakt.

De Rabobank is onzeker over de maisprijs voor volgend seizoen. Er zijn veel onzekerheden. De inzaai op het noordelijk halfrond is nog lang niet afgerond en het groeiseizoen moet nog beginnen. Brazilië lijkt veel mais te oogsten. Daar staat tegenover dat de productie in Oekraïne waarschijnlijk daalt. Bovendien moet China meer mais importeren.

Net als mais moet ook de sojaboon nog aan het groeiseizoen beginnen op het noordelijk halfrond. Toch durft de Rabobank bij sojabonen wel een lagere prijs te voorspellen. De Amerikaanse akkerbouwers zaaien een record areaal in met sojabonen. De voorraad sojabonen in het land groeit naar de grootste in de geschiedenis. En Zuid-Amerika oogst veel sojabonen. Dat prijsdrukkende effect is sterker dan de goedlopende Amerikaanse export. De VS exporteerde van juli tot en met december 2014 een record van 42 miljoen ton sojabonen. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Laatste reacties

  • chila


    Als de rabo nu eens al die analisten er uit gooit en weer gewoong geld uitleend aan ondernemers en vakmensen met een goed plan , dan zijn we weer een beetje op de goede weg .

  • Tiny1946

    Chila je schrijft nu de juiste waarheid ze moeten hun bezig houden met bank zaken en geen profeten proberen te zijn!

  • koestal

    De rente is ook laag,maar daar hoor je ze niet over

Of registreer je om te kunnen reageren.