Akkerbouw

Nieuws 1813 x bekeken

Meer uitwintering gerst door vergelingsziekte

Doetinchem – De wintergerst komt op zware grond slechter uit de winter dan in andere jaren. De vroeg gezaaide percelen hebben meer last van het gerstevergelingsvirus.

Jan Salomons, adviseur gewasbescherming bij DLV Plant, spreekt van 'behoorlijk meer'. "De problemen doen zich vooral voor in Groningen en in de Haarlemmermeer op de zware grond. In Flevoland zien we minder aangetaste gerstpercelen."

Ook in België is veel wintergerst aangetast. Bayer CropScience heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak, zegt adviseur Harm Groeneweg. "De herfst was zacht, waardoor de luizen lang actief bleven. De luizen konden de vroeg gezaaide gerstpercelen daardoor besmetten met het gerstevergelingsvirus. Het virus verzwakt de gerstplanten, waardoor ze eerder last krijgen van bodemschimmels als pythium en rhizoctonia. Het gerstevergelingsvirus zorgt gewoonlijk voor dwerggroei, planten die zich slecht ontwikkelen en achter blijven in groei. Nu zie je dat de gerst pleksgewijs verwelkt door de aantasting met bodemschimmels."

DLV'er Salomons legt een verbinding met de vondsten in Groningen en de Haarlemmermeer. "Op die zware grond zit veel graan in het bouwplan. Dat verhoogt de ziektedruk door bodemschimmels. Om de gevolgen te beperken raden we telers aan de gerst zo vitaal mogelijk te houden door een goede bemesting en ziektebestrijding."

Het gerstevergelingsvirus kan ook wintertarwe aantasten, maar dat is nog niet volop zichtbaar. Salomons raadt akkerbouwers aan vroeg gezaaide wintertarwe goed in de gaten te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.