Akkerbouw

Nieuws

Meer gele roest in vatbare wintertarwe

Mijdrecht – De druk van gele roest in wintertarwe is duidelijk minder dan in het extreme seizoen 2014.

Wel heeft deze ziekte zich in de vatbare rassen de afgelopen twee weken verder uitgebreid. Dat constateert Bayer CropScience deze week in de tweede ronde van de ziektemonitoring wintertarwe.

Ook septoria is aanwezig, vooral op oudere bladeren onderin het gewas en soms ook bovenin het gewas. Door het nattere voorjaar is de septoriadruk hoger dan vorig jaar. Met de septoriatimers zijn in de afgelopen twee weken meerdere septoria-infectiedagen geregistreerd. Infecties worden na twee weken zichtbaar.

Op een perceel in Zuidoost Nederland vonden is de eerste meeldauw gevonden. Met enige luchtvochtigheid en wat hogere temperaturen kan deze ziekte zich verder uitbreiden. Met de moderne middelen is de ziektedruk goed te bestrijden.

Bruine roest hebben de adviseurs van Bayer CropScience nog niet gevonden. Incidenteel wordt op enkele percelen muizenschade geconstateerd.

De kou van de voorbije twee weken is uit de lucht en met de stijgende temperaturen kan de wintertarwe de groei hervatten. De vroege percelen hebben binnenkort het eerste knoopstadium bereikt.

In de monitoring worden tarwepercelen gescreend op septoria, gele roest, bruine roest en meeldauw. Daarna worden ze per ziekte ingedeeld in klassen; vrij van de ziekte, licht aangetast (maximaal 50 procent) en zwaar aangetast (meer dan 50 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.