Akkerbouw

Nieuws 23 reactieslaatste update:5 mrt 2015

Prognoseprijs pootgoed HZPC daalt 17 procent

Joure - HZPC betaalt de telers voor de oogst van 2014 tenminste €27,50 per 100 kilo pootaardappelen.

Het is de laagste prognoseprijs in vijf jaar. De prognoseprijs is 17 procent lager dan de prognoseprijs van €33 voor de oogst van 2013. Maar dat was de één na hoogste prognoseprijs ooit.

De prognoseprijs is de gemiddelde prijs over alle rassen in de potermaat (voor de meeste rassen 28/55) van de klassen S tot en met A, die in poolverband zijn geteeld. De prijs is exclusief btw en vóór de afdracht van de kwekerslicentie door de teler aan HZPC. Voor de bovenmaat pootaardappelen betaalt HZPC tussen €3 en €7 per 100 kilo.

HZPC meldde op de telersbijeenkomsten eind vorig jaar al dat de pootgoedprijs onder de €30 per 100 kilo gaat uitkomen. De telers hebben vorig jaar wel veel kilo's per hectare geoogst. Daardoor is de financiële opbrengst per hectare volgens HZPC een paar duizend euro lager dan van oogst 2013, en vergelijkbaar met die van oogst 2011. Bij de oogst van 2011 bedroeg de prognoseprijs €30 per 100 kilo pootaardappelen. HZPC maakt niet bekend hoe hoog de financiële opbrengst per hectare is.

Directeur Gerard Backx noemt twee oorzaken voor de gedaalde prognoseprijs voor pootaardappelen. "In sommige delen van Zuid-Europa is het areaal consumptieaardappelen wel met een kwart geslonken vanwege de erg lage prijs. Noordelijker in Europa verwacht ik dat het aardappelareaal vrij stabiel zal blijven. Maar door de lage consumptieprijzen gebruiken telers meer eigen geteeld pootgoed in plaats van gecertificeerd pootgoed. Dit alles kost HZPC gauw 25 procent van onze afzet op de Europese markt. Dat drukt ook de prijs die wij kunnen vragen voor pootaardappelen, maar de krimp van het areaal en de overstap naar eigen geteeld pootgoed speelt een grotere rol. De afzet en de prijzen van pootaardappelen overzee zijn vergelijkbaar met vorig seizoen. Bijna de helft van ons pootgoed verkopen we in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten."

Als gevolg van de lagere pootgoedprijzen verwacht Backx dat het bedrijfsresultaat van HZPC over het lopende boekjaar 2014/2015 gaat halveren. Het netto-resultaat wordt niet hoger dan €4 miljoen. Maar dan moet alles verder meezitten, zegt Backx.

HZPC realiseerde over boekjaar 2013/2014 een record netto-resultaat van € 9,2 miljoen, mede dankzij éénmalige baten van ongeveer € 2 miljoen. Dat leidde tot het hoogste dividend ooit van € 7,50 per certificaat van aandeel. De certificaten zijn in het bezit van aangesloten pootaardappeltelers en HZPC-medewerkers in de landen waar HZPC actief is. Het bedrijfsresultaat over 2013/2014 bedroeg €11,0 miljoen.

Backx kan de verwachte financiële resultaten voor dit boekjaar niet verder toelichten. "Onze deelnemingen in Europa verkopen nog steeds pootgoed. De uiteindelijke resultaten van de deelnemingen zijn daardoor nog niet bekend."

De export van pootaardappelen naar Rusland is deze week op gang gekomen, zegt Backx. "In net najaar heeft Rusland een klein aantal partijen gecontroleerd voor export naar Rusland. Dat pootgoed was bestemd voor de vroege aardappelteelt. Binnenkort volgt de controle van partijen pootgoed voor de hoofdoogst. Dat pootgoed wordt deze maand of in april geleverd. Maar als we een andere koper vinden, loopt Rusland het risico dat niet alle gecontroleerde partijen nog beschikbaar zijn."

Backx verwacht voor de langere termijn een groei van de afzet in Afrika, vooral Rwanda, Oeganda en Kenia. "In Kenia kunnen we in Nederland geteeld pootgoed kwijt, omdat het land havens heeft. In de andere groeilanden proberen we onze rassen geteeld te krijgen. Als pootgoed van een schip verder moet worden getransporteerd over de weg, dan worden de transportkosten te hoog. Maar de afzet van aardappelen groeit erg hard in de landen van Centraal-Afrika, en ook in China. Daar wil HZPC op inspelen."

Laatste reacties

 • piethermus1  http://www.nieuweoogst.nu/epaper/Zuid-ZLTO/20150221/6__B.jpg

  Tekst;

  tekst van interview in Nieuwe Oogst vakblad voor de leden van de LTO's;

  ‘Pootgoed exporteren naar Rusland is heulen met de vijand’

  Het feit dat er sinds kort weer Nederlands pootgoed de Russische grens over mag, stemt niet alle telers tevreden. Akkerbouwer Piet Hermus uit Zevenbergschenhoek windt er geen doekjes om. Vorige week ventileerde hij zijn uitgesproken mening in NRC Handelsblad

  Waarom zoekt u daar de publiciteit?
  ‘We zijn als agrarische sector van wereldklasse, maar toch redelijk in onszelf gekeerd. Als boer moet je af en toe ook naar buiten treden, vind ik. Dat doe ik nu dus. Niet voor de eerste keer trouwens.’

  U bent niet blij dat er weer pootgoed wordt geëxporteerd naar Nederland?
  ‘Handel drijven met het Rusland van Poetin is heulen met de vijand. Zo zie ik het. Maar de juiste ethiek is bij een aantal van mijn collega’s ver te zoeken.’

  Waarom vindt u dat?
  ‘Als boeren en tuinders moeten we zowel moreel als ethisch aan de goede kant van de geschiedenis staan. Maar een aantal van ons gedraagt zich als bunkerbouwers, zoals er ooit aannemers waren die werk verrichtten voor de Duitsers tijdens de bezetting. Foute mensen heb je altijd en overal.

 • piethermus1

  Daar zegt u nogal wat.
  ‘Ik kan hier echt boos om worden, ook op mijn eigen LTO. Ik snap niet dat we handel willen blijven drijven met een agressor, een tiran, die een cynische machtspolitiek bedrijft, waarbij hij geweld niet schuwt.’

  U snapt het ook niet uit economische overweging van die handelaar of teler? Het water staat sommigen aan de lippen.
  ‘Nee dan nog begrijp ik het niet. Ik ga liever op de fles dan dat ik heul met de vijand. Poetin spot met vrijheden die wij hier al eeuwen hebben: democratie, van onderop het land besturen met initiatiefrijke, vroeger godvrezende, vrije burgers en boeren. En dat als zelfstandigen voor eigen rekening en risico. Boeren zijn we een belangrijke speler geworden door de handen ineen te slaan via onder meer waterschappen en, coöperaties.

 • piethermus1

  Wat schiet Nederland ermee op om de handel met Rusland in de koelkast te houden?
  ‘Des te minder export naar Rusland, des te eerder zijn we van Poetin af. Je moet zijn economische en sociale basis droogleggen zodat het volk tegen hem in opstand komt. Dat is het beste voor Rusland en dus voor de wereld. We moeten niet wankelmoedig zijn en twijfelen. Hup, uitroken die man. Hoe eerder hoe beter. Dat is het beste voor Rusland en dus voor de wereld. En daar kunnen wij ons steentje aan bijdragen.’

  Dat zal een lange adem vergen.
  Ja. Maar je moet niet toegeven. Dan kun je weliswaar weer peren en pootgoed exporteren, maar dan wint Poetin. En dat is veel erger. Geen pootgoed. Geen zaaizaad. Geen landbouwwerktuigen. Poetin heeft een boycot gezaaid. Dan zal hij oogsten ook.’

 • alco1

  @piethermes. Ik ben het grotendeels met u eens.
  Maar wat vind van mijn stelling en angst dat als Poetin verdreven is er misschien wel instabiliteit in Rusland ontstaat, wat nog veel ergere problemen kan geven. Kijk maar naar het uiteen vallen van het land toen dictator Khadafi geruimd was.

 • gjcamps

  Piet, het bekende standpunt van je, maar kun je je energie niet beter richten tegen bijvoorbeeld landen als Saudi Arabië of India? Waar vrouwen geen rechten hebben, die de doodstraf nog hebben, etc.

 • info36

  Poetin staat gelijk aan Hitler en Stalin.

 • k.bouter

  Komt hier op neer: De boer moet eigenlijk zijn product niet leveren om solidair te zijn. S ávonds wel champions league kijken dankzij de Gazprom miljoenen, en de miljardair mag in Nl wel zijn boten kopen en de toeristen mogen onbeperkt spenderen in Amsterdam, Aeroflot moet eigenlijk wel Schiphol blijven toeleveren voor transatlantische vluchten. Erg solidair....

 • Zandboertje

  Tja, allemaal heel sociaal bedoeld. Er zijn zoveel landen met leiders die vergelijkbaar of erger zijn dan Poetin. Als je echt vind dat je er geen handel mee moet drijven dan kan de vergroening ook wel met 20% omhoog. Er is zoveel export van onze eigen producten dat je de productie dan ook flink moet korten. Doe toch handel met je koper ongeacht zijn/haar politieke ideeen. Geld is geld en ik zie na inloggen enkel een bedrag, niet waar het vandaan komt. Vraagt ook niemand verder naar.

 • piethermus1

  Natuurlijk ben ik tegen onderdrukking in Saoedi-Arabie en ook overal. Dat lijkt me logisch. Waarom ik specifiek Poetin aanpak is dat hij de afgelopen jaren al vaker ons Nederlandse boeren aan het treiteren was, dan weer melk, dan weer aardappelen, dan weer varkens, dan weer uien, dan weer bloemen tegenhield. Het is dus geen boycot vanaf 20 augustus, maar een doorlopend klieren en sarren wat hij doet onze richting uit. En wij doen niks. Hij wil wel pootgoed en zaaizaad en machines. Wel de leuke dingen. En daar schrijf ik dus op en houd mijn eigen collega's een spiegel voor. De aardappelprijzen bijv. waren al slecht. Daar deed Rusland niks aan af. Ik vind dat wij ook gewoon een geweten behoren te hebben. En als we dan zo van die trotse boeren zijn, vind ik dat we een trots maatschappelijk standpunt in moeten durven nemen en geen laf. Rechte rug! De juiste ethiek. Wij zijn boer! Geen hoer! (Al lijkt het alsof die laatste groep meer verdient)

 • alco1

  En wat vind je dan gesteld in #4

 • Fermer

  @piethermus #2, U stelt dat U geen handel met Poetin wilt doen want hij is 'een agressor, een tiran, die een cynische machtspolitiek bedrijft, waarbij hij geweld niet schuwt'. Collega's hier vergelijkt U met 'foute mensen, zoals de aannemers die werk verrichten voor de Duitsers tijdens de bezetting'. Dat is nogal wat.
  In #9 echter geeft U als reden voor een slechts Nederlandse boycot, alsof dat wat uit zal halen, het 'klieren, sarren en treiteren in de afgelopen jaren tegen ons Nederlandse boeren door Poetin'.
  Nogal een verschil in opvatting en reden voor een boycot. Vanwaar ineens dit verschil?

 • zon

  Pietermus denkt dat poetin de aanstichter is van veel kwaad.
  Het zal best geen lieverdje zijn maar de oorlog in Oekraine en daarmee samenhangende de vliegtuigcrash is puur het resultaat van onze eigen Europeanen.
  Wanneer je Rusland onder druk zet kun je een tegenreactie verwachten.
  Heel ernstig is ook om onze nieuwe 'vriend'Oekraine te paaien.
  er doodleuk geen vliegverbod boven Oekraine is gemaakt,
  We weten allen de gevolgen.
  En ze gaan maar door met paaien want Oekraine exporteert gewoon batterijeieren naar de EU.
  Waarbij de eigen EU onderdanen op de tweede plaats worden gezet.

 • piethermus1

  #4 Ik heb ook een tijd gedacht dat het regime Poetin voor stabiliteit zorgde, ondanks de angst die hij eigenlijk bij zijn aantreden zijn volk al vrij snel bezorgde, door allerlei repressieve maatregelen. Ik dacht aanvankelijk dat hij Rusland op de goede weg gebracht had van chaos af. Ik ben al een aantal jaren geleden tot een andere conclusie gekomen. Ik ben nu van mening dat als Rusland doorgaat met Poetin dat die chaos er toch wel zal komen, waar jij bang voor bent. Dus met een verandering van regime zal er ook chaos zijn. Poetin is helaas een verkeerde weg in geslagen ,met zijn economie omdat zijn economie eenzijdig is en afhankelijk van de handel en export in grondstoffen. Fatsoenlijke dingen die kunnen concurreren op de wereldmarkt maken zij niet. Ik ben er gewoon voor dat de Russen in volledige vrijheid zelf moeten beslissen wie er de baas is bij hen. Zo lang Poetin er is, hebben ze die vrijheid niet. Ik ben overigens niet bang dat er in Rusland zulke toestanden zullen plaatshebben als in Libië, omdat die rare fundamentalistische moslims in Rusland niet in die grote aantallen aanwezig zijn.

 • piethermus1

  #7 k.bouter. Je hebt gelijk! De rest van onze Nederlandse samenleving, vind het wel best dat er een boycot is op onze landbouwproducten. Dat is meer dan ergerlijk. Maar Poetin moet de hele boycot maar stoppen en ook niet dan weer dat product sanctioneren, dan weer dit, dan weer zus, dan weer zo, zoals dat geklier voor die boycot van 20 augustus. Hij moet gewoon de eerlijke spelregels van de economie volgen. Hij is een onbetrouwbare handelspartner gebleken. Al jaren.

 • piethermus1

  #11 Rusland stelde op 20 augustus een officiële boycot in terwijl hij in de jaren ervoor al gewoon dan weer eieren, dan weer aardappelen, dan weer varkens, dan weer groenten, etcetera aan het boycotten was. Hij deed op 20 augustus gewoon niks anders als voor die tijd, alleen op die dag deed hij het algeheel en officieel. Hij was altijd al een klier en pestkop.

  # voor de rest van mijn critici; Hij was in de internationale politiek m.b.t. landen ook altijd al een klier en pestkop. Ik mag blijkbaar geen rechte rug hebben van sommigen en geen juist ethisch kader. Maar blijkbaar gaan sommige boeren graag met pestkoppen om. Of wellicht zijn zij zelf wel pestkop van hun buren, collega's, kinderen. Wat zou het toch zijn wat hen zo kritisch op me maakt? Kijk allemaal nou eens eerlijk in de spiegel, voor er waar wat raars geroepen gaat worden. Stel jezelf eens de vraag; Hoe recht is mijn rug eigenlijk? (Of stel ik je nu een te lastige vraag?)

 • Fermer

  # 15, dus mensen die handelen met pestkoppen zijn volgens jou collaborateurs? Vreemde mening. Trouwens, lever jij je producten zowieso wel? Alle afnemers doen zaken met, of zijn misschien zelf wel even grote pestkoppen. Melkfabrieken en graanhandelaren betalen jou ook niet meer dan nodig, of omdat ze dat niet willen of hoeven, of omdat hun afnemers ook pestkoppen zijn. Grote supers die zomaar later betalen,of dreigen een andere leverancier te zoeken als ze de prijs te hoog vinden. Contracten die eenzijdig gewijzigd worden. De belasting, ook zo'n klier, heb je een goed jaar mag je dokken, maar bij slechte jaren lappen ze niet bij.
  Geef ons de namen van de afnemers waarbij wij het gevoel kunnen hebben dat er een eerlijk vervolg op onze productie krijgen, de kostprijs betaald en verder eerlijk vermarkt, zodat we waarlijk een rechte rug kunnen houden.

 • gjcamps

  @ Pieter, jij schrijft dat russen niets kunnen, ik denk dat je geen Russisch verstaat maar er is ook een engelse ondertiteling mogelijk : http://m.youtube.com/#/watch?v=T65SwzHAbes

 • piethermus1

  #17 emmerei; Ik vind je helemaal gelijk hebben met ook die andere pestkoppen en ook ik zit in mijn maag met die zich in mijn ogen misdragende handelaar, supermarkt, afnemers. in mijn ogen misdragen zij zich met hun benadering van ons. Ik breek met het hoofd daarover en schrijf en schreef ook wel eens wat. In ieder geval hoefde 30 of 40 jaar geleden een zich misdragende handelaar, afnemer zijn gezicht nergens in de polder meer te laten zien, want het zong rond en niemand wilde met zo iemand zaken doen. Zo'n handelaar, afnemer moest uitkijken niet failliet te gaan, want hij had geen boeren over, als hij afspraken niet nakwam of andere gekke dingen deed. Kom daar vandaag de dag maar eens om.

 • piethermus1

  #16emmerei; Ik vind je helemaal gelijk hebben met ook die andere pestkoppen en ook ik zit in mijn maag met die zich in mijn ogen misdragende handelaar, supermarkt, afnemers. in mijn ogen misdragen zij zich met hun benadering van ons. Ik breek met het hoofd daarover en schrijf en schreef ook wel eens wat. In ieder geval hoefde 30 of 40 jaar geleden een zich misdragende handelaar, afnemer zijn gezicht nergens in de polder meer te laten zien, want het zong rond en niemand wilde met zo iemand zaken doen. Zo'n handelaar, afnemer moest uitkijken niet failliet te gaan, want hij had geen boeren over, als hij afspraken niet nakwam of andere gekke dingen deed. Kom daar vandaag de dag maar eens om.

 • piethermus1

  #17 De Russen vandaag de dag kennen eigenlijk niks meer zelf. De Russen van vroeger juist wel. Die maakten dingen zoals raketten naar de maan. Ja. Ze maken ze nog wel, dezelfde als vroeger. Die wel lekker efficiënt zijn. maar wat maken ze zou eigenlijk wat ze vandaag de dag op de wereldmarkt kwijt kunnen behalve kalasnikov's en grondstoffen, welke laatste men met westerse techniek uit de grond haalt, omdat men het zelf niet meer kan. Ze maken nog wel goeie vrachtwagens. Dat wel.
  Vroeger maakten de Russen echt dingen die er toe deden en vroeger waren het strijders en krijgers. Kijk maar! Daardoor zijn ze het grootste land op aarde. Ze (de leiders van het land) waren bereid grote offers te brengen om het land te verdedigen (Zuiveringen onder Stalin. Zeer veel eigen doden in het Rode Leger in de strijd tegen de nazi's . Stalin keek niet op een eigen mensenleven meer of minder. Poetin heeft diezelfde denkwijze als ouwe KGB-er). Dan vind ik zoals in dat filpje het raar dat ze zo naar anderen wijzen. Dat is me te makkelijk. Dat misstaat het grootste land op aarde. Raar. Tenzij men een Poetinaanhanger is.

 • joannes

  Veel aggresors vinden en zoeken een vijand om zich zelf te profileren en hun volk te verzamelen, @piethermus1 ! En jij, door zo te reageren, maakt je hier ook weer schuldig aan, gelukkig nog op kleine schaal. Zodra je je eigen ideeën voorop zet in een territorium verschil maak je je schuldig aan ideologie agressie! Waarop elke tegen reactie ook altijd als agressie begrepen zal worden. De enigste weg hieruit is accepteren van status quo en onderhandelen. Onderhandelen waarvan de basis ligt in handel of uitwisseling van producten en diensten. Ook pootaardappelen! Uithongeren is primitief en zet altijd meer kwaad bloed. Met sentimenten, want dat stuurt kwaad bloed, kom je nooit uit een dispuut, en eindigt maar al te vaak in strijd. Een strijd waarin iedere partij haar kinderen verliest zoals nu weer in de Ukraine.

 • piethermus1

  Dat snap ik mijn beste, joannes. En toch moet je soms, soms, heel soms stelling nemen en durven nemen. Want anders gaan ze met je voeten spelen. Dat zie je bij de handel, afnemers zoals emmerei stelt en ik het met hem eens ben, die steeds onbetrouwbaarder zijn geworden en de risico's steeds meer bij ons boeren op het bordje leggen. Die krachtige (of toch op zijn minst niet die zwakke zoals we nu altijd gewoon zijn te doen) stellingname is niet allen voor gebruik t.a.v. Poetin, maar ook t.a.v. de eigen mensen (als hart onder de riem nodig), eigen handel, eigen bestuurders nodig. Ik wil graag dat we zelf weer meer over ons eigen lot mogen beschikken. Ik wil daar naar zoeken. Ik ben daar naar op zoek. In ons aller belang. Ik wil dat we meer kracht uit gaan stralen naar buiten toe en dat we een trotse sector kunnen en mogen zijn. Ik ben op zoek en ik wil antwoorden , suggesties. Ook van jullie. Poetin is ook slechts een middel daartoe. (Hij staat symbool voor iemand die met onze voeten speelt en dat we dat laten doen en laten doen en laten doen).

 • Fermer

  #22, hoe dicht we als boeren op een veel betere plaats in de kolom zitten lijkt me wel duidelijk. Slechts enkele % van de totale melkplas wordt via de vrije wereldhandel verkocht, toch heeft deze spotmarkt een heel grote, vaak negatieve invloed op de contracten die voor alle melk worden afgesloten. Het % vrije melk werd kleiner, reden voor de EU om het quotum vaarwel te zeggen. Zo ook bij graan, de wereldvoorraad was nog nooit zo klein, slechts een overschot, gecreeerd in het verleden, van slechts enkele weken. Bij het graan wordt je ook nog eens extra door de handel gepakt via de beurs. Boeren mogen geen afspraken maken over aantal verbouwde ha.'s, maar op de beurs mogen slechts enkele grote jongens wel een grote hoeveelheid opkopen en daarmee de beschikbare hoeveelheid, dus de prijs bepalen. Voorbeeld in het klein zijn natuurlijk de spruitjestelers, die met z'n 4-en areaalafspraken maakten, in een totaal vrije teelwereld, maar toch beboet werden voor hun beerking in het aanbod. Ook het toelaten in de EU van allerlei producten die lang niet aan onze teelteisen voldoen, maar wel gewoon in de winkel mogen liggen, zijn een teken dat we dicht bij een krapte-markt zijn. Het is onze politiek die regels maakt waardoor we geen goede prijzen kunnen maken voor onze producten, zij veroorzaken het overaanbod.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.