Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Uienoogst veel kleiner dan eerdere raming

Den Haag - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft eind januari de cijfers over de oogst zaai-uien drastisch naar beneden bijgesteld.

De bruto-opbrengst per hectare zaai-uien is veranderd van de aanvankelijk geraamde 58,4 ton/ha naar 54,6 ton/ha, hetzelfde volume als in het voorgaande seizoen. Na uitval leidt dat tot een hectare-opbrengst van 50,7 ton/ha. Dat is weliswaar iets meer dan de 50,1 ton van 2013, maar de uien van oogst 2014 zijn dan ook van gemiddeld betere kwaliteit. Voor de rekenmeesters in de sector, die aan de hand van oogstresultaten en uienkwaliteit een inschatting maken van de voor export beschikbare volumes komt een en ander als een verrassing. Hun raming voor het gehele seizoen blijkt 70.000 à 80.000 ton te groot zijn geweest. Het een en ander biedt ondersteuning aan de conclusies van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) na de februaripeiling van de uienvoorraad bij leden, die klein bleek uit te vallen.

Laatste reacties

  • piethermus1

    Wie heeft er belang bij de uienoogst (regelmatig) hoger in te schatten dan die werkelijk is? Ik denk te weten wie of wat. En kunnen we bij die partijen nu een claim neer leggen m.b.t. de daardoor kunstmatig laag gehouden prijs? Ik vind het namelijk een vorm van gemanipuleerde misinformatie, waardoor telers te weinig geld mogen verdienen. Zit daar een kartel achter of een bepaalde marktmacht? Dat heeft voor mij iets maffia-achtigs.

  • info36

    Bij de graanmarkt is het precies ook zo. Men blijft tegen beter weten in de verkeerde informatie geven. Voedselprijzen moeten op een of andere manier schandalig laag blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.