Akkerbouw

Nieuws 1650 x bekeken 1 reactie

Telers onderschatten gevolg heretikettering

Westmaas - De planning van het toepassen van herbiciden en fungiciden is een hele puzzel aan het worden. DLV Plant-adviseur Luc Remijn merkt dat telers zich onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van de heretikettering van gewasbeschermingsmiddelen.

Op het etiket staat nu een overzichtstabel met daarin dosering én maximumaantal toepassingen en aanvullende restricties. Het is volgens Remijn belangrijk voor akkerbouwers om nu een goed plan te maken waarmee ook aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

De vervanging van het Wettelijke Gebruiksvoorschrift en Gebruiksaanwijzingen (WGGA) door het nieuwe Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Aanbevelingen (WG/A) op de etiketten is in 2014 gestart. Tot 1 juni 2014 mochten verpakkingen met een oud etiket nog worden verkocht. Komend teeltjaar zal dus vrijwel volledig volgens de nieuwe etiketten gewerkt moeten worden.

Als voorbeeld noemt Remijn de aanvullende restricties op het gebruik van de herbicide Pyramin. Dat mag nog maar een keer in de drie jaar op een perceel toegepast worden. Telers die uien en bieten na elkaar telen kunnen Pyramin dan maar in een van de gewassen inzetten en moeten voor de andere teelt een alternatief middel zoeken.

Eén reactie

  • Alex63

    Ik denk niet de telers die heretikettering onderschatten, die merken de gevolgen best wel en dan vooral in het feit dat het er allemaal niet overzichtelijker op wordt. Het lijkt dat men erop uit is dat er fouten gemaakt gaan worden en dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn!
    Werkbaarder wordt het er niet op namelijk, ik denk dat er vergeten wordt dat wij boeren vooral praktisch bezig zijn en niet zo van de (kleine) cijfertjes en lettertjes zijn, ons werk ligt buiten daar moeten we ons inkomen verdienen en dat gaat ten kosten van deze buracratie!

Of registreer je om te kunnen reageren.