Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Nieuw leven hennepteelt Oost-Nederland

Arnhem – De vezelhennepteelt in het oosten van Nederland wordt nieuw leven ingeblazen met een Green Deal Natuurvezels. Het streven is om binnen vijf jaar afzet te hebben voor 5.000 hectare akkerbouwmatige natuurvezelteelt in een nieuw op te zetten hennepketen.

Met deze green deal slaan zestien ondernemingen, de Rijksoverheid, Green Tech Alliances (GTA) en de Provincie Gelderland de handen ineen om de teelt van natuurvezels als biomassa in Oost-Nederland verder te stimuleren. Het initiatief hiervoor kwam van het bedrijf Pantanova, dat zich al jaren inzet voor een vezelhennepketen.

De komende drie jaar worden vier proeven uitgevoerd, gericht op de productie van ruwvoeder voor de melkveesector, textiel, bouwmateriaal en composieten. Hieruit moet de haalbaarheid van rendabele natuurvezels blijken. "We proberen om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen", legt Gerard Taat, innovatiemanager bij de Provincie Gelderland, uit. "Want zonder vraag gaan agrariërs niet telen. Dat willen we met deze green deal doorbreken. Ik heb begrepen dat er zeker interesse voor is bij akkerbouwers."

Het is de bedoeling dat de teelt in de buurt van de verwerking plaats vindt, zoals het bij Arnhemse bedrijf Stexfibers dat henneptextiel gaat produceren.

De teelt kan plaats hebben op grond waar nu geen gewassen worden geteeld. De jaarlijks te produceren biomassa vormt een hoogwaardige herwinbare grondstof. De ambitie is om de hennepteelt opnieuw tot een gangbaar gewas uit te laten groeien. Bovendien past het ook goed in bouwplannen met reguliere gewassen.

Volgens Pantanova heeft hennep de potentie om uit te groeien tot het vierde gewas in Nederland, naast aardappelen, suikerbieten en uien.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Gaat geteeld worden op grond waar nu geen gewassen worden geteeld. Ben benieuwd welke grond dat zal zijn. Zoveel industrieterrein ligt er nou toch ook weer niet braak? En ik neem aan dat er geen natuurgebied ontgonnen gaat worden.

 • Brend

  Wij hebben een hennep oogstmachine te koop!

 • PetervanKempen

  Goed idee , natuurgebieden volzaaien hebben we eindelijk opbrengs uit die ruigte.

 • gjcamps

  Wel markeren met blauwe jerrycans zodat vanuit de lucht ook herkenbaar is dat het een gedoogde openlucht kwekerij is. De oranje jerrycans zijn mais percelen van boeren waar geen hennep geteeld mag worden.

 • J@gertje

  Zeker een goed idee Peter.
  Alleen zal de opbrengst van hennep in de natuurgebieden flink tegen gaan vallen.
  Ganzen zijn er namelijk dol op.
  Mijn buurman had vorig jaar een proefperceel hennep wat door ganzenvraat compleet mislukt is.
  Het voordeel is wel dat opgroeiende ganzen in de natuurgebieden zullen blijven waar ze ook opgefokt worden.
  Alleen zullen NM en SBB in de toekomst vooraan in de rij staan bij het faunafonds om de schade te claimen.
  Zo gaat Teo Wams zijn beoogde samenwerken met de boeren toch nog gestalte krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.