Akkerbouw

Nieuws 1189 x bekeken

Geprimed zaad goed onder slechte omstandigheden

Het primen van uienzaad heeft volgens verkoopleider Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot afgelopen seizoen z'n meerwaarde bewezen.

In teeltjaar 2015 waren grote verschillen zichtbaar tussen geprimed en ongeprimed zaad. Het extreme voorjaar met kou en heftige buien veroorzaakte in veel percelen tweewassigheid of zelfs driewassigheid.

Sneller en uniformer boven

De geprimede uienzaden waren hier beter tegen deze omstandigheden opgewassen en stonden sneller en uniformer boven. Een groot voordeel van een uniforme opkomst is het makkelijker kunnen bepalen van het juiste moment voor onkruidbestrijding, geen achterblijvers die nog verder teruggespoten worden, of voor de antispruitbehandeling.

Hiermee wordt de slagingskans van de behandeling vergroot. Het opbrengsteffect is volgens Jonker meestal niet zo groot, maar het eindproduct heeft wel een uniformere maatsortering.

Meerprijs gecompenseerd

Doordat er minder planten worden weggespoten en er meer planten overblijven, kan met geprimed zaad ongeveer 10% minder zaad gebruikt worden. Hierdoor wordt de meerprijs van geprimed zaad deels gecompenseerd. Jonker ziet een stijgende lijn in het gebruik van geprimed zaad; hij schat dat er landelijk op zo'n 5% van het uienareaal geprimed zaad toegepast wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.