Akkerbouw

Nieuws 2273 x bekeken

Brazilië boekt recordoogst en -export mais

Brazilië heeft met 85,5 miljoen ton een record oogst aan mais. De verwachting was dat door het extra aanbod en een gelijkblijvende vraag de prijs op de binnenlandse markt zou dalen.

Echter, de prijs op de binnenlandse markt is in een maand 10 procent gestegen.

EU produceert minder mais

Twee aspecten hebben een invloed op deze ontwikkeling gehad. Allereerst is de productie in Europa minder dan vorig jaar en dit versterkt de vraag naar Braziliaanse mais. Bovendien hebben Argentinië en Uruguay, twee belangrijke concurrenten, geen overschotten.

Braziliaanse real in waarde gedaald

Een andere belangrijke factor is de wisselkoers. Vergeleken met de dollar is de Braziliaans real aanzienlijk in waarde gedaald en dit maakt exporteren aantrekkelijk. Door de lage wisselkoers ontvangt de exporteur meer reals voor een dollar en kan met een lagere prijs concurreren.

Ook VS oogstte recordhoeveelheid mais

Brazilië heeft de afgelopen maanden zelf mais naar de Verenigde Staten (VS) geëxporteerd, terwijl daar ook een recordoogst mais is binnengehaald. De prijs per ton FOB (Free On Board) bedroeg op 23 oktober $ 169,29 per ton en in de VS was dat op die datum $182,28. Dit prijsverschil compenseert de extra kosten van het transport. De export bedroeg in november 4,76 miljoen ton, 60 procent meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.