Akkerbouw

Nieuws 3342 x bekeken 3 reacties

Zaaitijdstip wintertarwe sterk bepalend voor opbrengst

Afgelopen seizoen was het opbrengstverschil tussen vroeg (half oktober) en laat (begin december) gezaaide wintertarwe erg groot. Het verschil in opbrengst is bijna 2 ton per hectare, ten gunste van de vroeg gezaaide. Dat blijkt uit proeven van Crop Solutions die in het zuidwestelijk teeltgebied voor het project 'tarwe naar 15 ton' uitgevoerd zijn.

In de meeste seizoenen is het verschil niet zo groot, maar dergelijke extreme verschillen zijn wel eens eerder geconstateerd. De onderzoekers hadden aanvankelijk geen goede verklaring voor deze extreme verschillen. Het antwoord kwam volgens Ton Hendrickx, productspecialist bij CropSolutions en de aanjager van het project, uit Engeland.

Beworteling

Daar is al langer gekeken naar de relatie tussen zaaitijdstip en beworteling. Daar bleek dat vroeg gezaaide tarwe in het voorjaar al tot 80 cm diep wortelt, terwijl bij de in december gezaaide de wortels nog maar 20 cm diep zaten. In een droog voorjaar zoals afgelopen seizoen verklaart dat de extreme opbrengstverschillen. Crop Solutions gaat dit jaar daarom ook onderzoek doen naar manieren om de beworteling te stimuleren.

In 2015 is binnen het project het effect van groeiregulatie uitgebreid onderzocht. De belangrijkste conclusie is dat bij vroeg zaaien ook al vroeg groeiregulatie nodig is om het gewas overeind te houden. Op 12 september gezaaide tarwe is begin november al met een groeiregulator behandeld. Dat leverde uiteindelijk een meeropbrengst van 400 kilo per hectare ten opzichte van de alleen in het voorjaar behandelde proefveldjes.

Laatste reacties

 • maxisprint

  word op dat moment van groeiregulatie niet meer gekeken of de eerste knoop al zichtbaar is ?
  m.a.w. het stadium is niet meer van belang ?

 • jvanleijsen1

  400 kg x 16 €= 64 €
  Wat kost middel en spuiten ?
  400 kg x 0.9 = 3.6 kg fosfaat afvoer welk ik niet mag aanvullen , op renderendere gewassen = verschraling !

 • piethermus1

  heel vroeg zaaien levert toch meer kans op schimmelziektes in tarwe op? zeker als het een warm najaar is? dan heb je toch meer kosten om dat onder de knie te houden? je kan ook te vroeg zaaien! (gebeurt vooral door boeren die zichzelf niet geheel onder controle hebben qua zenuwen.)

Of registreer je om te kunnen reageren.