Akkerbouw

Nieuws

Suiker drukt winst Britse ABF

Londen – Het Britse voedings- en kledingbedrijf Associated British Foods (ABF) heeft in het boekjaar tot begin september zowel de omzet als de winst zien dalen, voornamelijk door de slechtere resultaten bij de suikerdivisie.

De winst voor belastingen kwam 30 procent lager uit op ruim €1 miljard terwijl de omzet 1 procent daalde naar bijna €18 miljard.

Herstel suikerprijs

ABF waarschuwt al een tijd dat de resultaten zwaar onder druk staan door de lage suikerprijzen in de EU. Dat leidde ertoe dat de winst bij de suikerdivisie meer dan driekwart inzakte naar €60 miljoen op een 13 procent lagere omzet van ruim €2,5 miljard. ABF signaleert wel dat de suikerprijs voor 2015/2016 enig herstel laat zien.

Kleiner areaal suikerbieten

Voor dit jaar heeft ABF fors ingegrepen bij British Sugar met een 25 procent kleiner areaal, terwijl de opbrengst weer op een wat normaler peil uit is gekomen. British Sugar schat de productie daarmee op nog geen miljoen ton vergeleken bij 1,45 miljoen ton in de vorige campagne. Ook in China is sprake van prijsherstel en de productie in enkele Afrikaanse landen waar ABF actief is, ligt op een hoog peil.

Meer winst voor agrarische activiteiten

Ook bij de divisie levensmiddelen lag de omzet lager, maar ging de winst toch nog met 6 procent omhoog. Een aantal traditionele Engelse merkproducten doet het goed, maar voor brood blijft de Britse markt er moeilijk bij liggen. Ook de meer agrarische activiteiten leverden een lagere omzet maar een hogere winst op. Hier zegt ABF te profiteren van de moeilijke zuivelmarkt omdat zijn voer er om bekend staat op een kostenbesparende manier toch de melkopbrengst en –kwaliteit te behouden of zelfs te verbeteren.

Bijdrage winkelketen Primark

Winkelketen Primark droeg €7,4 miljard bij aan de groepsomzet. Dat is 9 procent meer dan vorig boekjaar, maar niet meer dan 1 procent meer als nieuwe filialen niet worden meegeteld. Primark moest meer dan in het voorheen met kortingen strooien en ziet, met name in Nederland, door de opening van nieuwe zaken de verkopen bij bestaande filialen afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.