Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

'Areaal uien kan nog 10% groeien'

Het uienareaal kan nog zo'n 10% groeien, zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association.

De laatste twintig jaar groeide het teeltoppervlakte en de landelijke productie van uien gestaag door, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Groei is nog mogelijk in de zeekleigebieden waar nu ook de meeste uienteelt plaatsvindt, denkt Gunter. Niet alle akkerbouwers in die gebieden telen uien.

Ruimte voor 2.000 tot 3.000 hectare

Met de meeste beschikbare hectares op de kleigronden reeds benut is de grens van het areaal uien in zicht. Gunters rekensom leert dat er nog 2.000 tot 3.000 hectare uien bij kan in Nederland: "in Nederland is 300.000 hectare geschikt voor uien. Bij een ideale rotatie van 1 op 8 en bij aftrek van ongeschikt areaal vanwege grondgebonden zaken, kom je op een beschikbaar areaal van 33.750 hectare. Inclusief plant- en pootuien telen we nu rond de 30.000 hectare. Dat betekent dat er nog een extra 2.000 tot 3.000 hectare kan worden ingezaaid met uien. Dat is 150.000 ton bij de huidige kilo-opbrengsten."

Uien van zandgrond bedreiging voor kwaliteit exportui

Uitbreiding naar de zandgronden kan in theorie ook, want een ui groeit overal. Uienhandelsvertegenwoordiger Gunter heeft echter al meerdere keren aangegeven hier huiverig voor te zijn. "Uien van zandgrond bedreigen de kwaliteit van de Nederlandse exportuien. Kleigrond is veel stabieler dan zand wat betreft bijvoorbeeld microklimaat en nutriëntenbalans. Ook de kleur en hardheid van het product zijn vaak beter op de kleigronden, al zijn er altijd uitzonderingen."

Lees volgende week meer in het vakdeel akkerbouw van weekblad Boerderij en op Boerderij.nl

Laatste reacties

  • breukers1

    Uien op zandgrond! Ik kan me de tijd nog herinneren dat men er van uit ging dat aardappelen geteeld op zandgrond voor consumptie en daarbij ook nog langdurige bewaring niet mogelijk was. Kijk hoeveel schuren met kwaliteitsproduct er in de zand gebieden nog vol liggen. 't Is m.i. meer een kwestie van de juiste teeltmethode en rassenkeuze. Toen enkele jaren terug tijdens de natte herfst bietenrooiers aangepast werden om de uien van discutabele kwaliteit bij elkaar te krijgen op de zwaardere gronden is dit produkt evengoed de wereld rond gegaan met als logisch gevolg ,een fikse "imago deuk" van onze (kwaliteits)ui. Deze is gelukkig na enkele jaren weer hersteld.

  • breukers1

    Nog vol liggen richting einde van de bewaarperiode, mei/ juni ,
    moet nog tussen bovengenoemde staan

Of registreer je om te kunnen reageren.