Akkerbouw

Nieuws 2727 x bekeken 14 reacties

GroenLinks bezorgd over pesticidengebruik fruitteelt

Den Haag – Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om een reactie op het Greenpeace-rapport 'Het appelgif valt ver van de boom'. In het rapport concludeert Greenpeace dat in de bodem en water rond appel- en perenboomgaarden veel pesticiden terechtkomen.

Grashoff vraagt of Dijksma net als Greenpeace bezorgd is over het feit dat de afzet van pesticiden per hectare in Nederland het hoogst is van alle EU-lidstaten, en zo ja, of ze de afzet wil verminderen. Hij vraagt of de PvdA-politicus de volgende Greenpeace-stelling kan bevestigen: 'de normen voor waterkwaliteit in meer dan helft van de meetpunten wordt overschreden'.

Is NVWA sterk genoeg?

In het rapport stelt Greenpeace dat er sprake is van gebrekkige handhaving van milieuvoorschriften in de fruitteelt. Grashoff wil weten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit recent onderzoek heeft gedaan naar de naleving in deze sector en of er voldoende capaciteit is bij de NVWA om op naleving te controleren.

Ten slotte vraagt Grashoff of Dijksma bereid is met de sector in gesprek te gaan over het rapport.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als het product je niet aanstaat moet je het gewoon niet kopen. Koop iets anders of eet geen fruit maar om steeds naar de politiek te lopen is waanzin.

 • Paul De Proft

  Oppassen met geruchten zaaiers welke alleen maar uit zijn op onrust zaaien en hun eigen in de belangstelling brengen gebaseerd op niet bewezen geruchten !!!

 • mr X

  Deze kritiek van Greenpeace wil toch wel wat zeggen.
  Want waarom kleurt het vaak geel onder de fruitbomen?
  Helemaal koosjer is het niet. Bovendien vind ik de manier van reageren van Paul en farmerbn bedenkelijk. Zo reageer je niet naar verbruikers. De consument wordt steeds kritischer en is bovendien bereid om voor producten waar niet mee gesjoemeld wordt, extra te betalen. Een oproep aan fruittelers is ga de uitdaging aan om minimaal te spuiten........

 • alco1

  Ik snap niet waarom al die mensen die overal commentaar op hebben het heft niet in eigen handen nemen en zelf gaan produceren. Een gouden handel zou ik zo zeggen.

 • farmerbn

  Precies alco1. Ik wil ook een apple-telefoon voor een onmogelijk lage prijs. Kan de overheid daar niets aan doen?

 • veldzicht

  Allemaal mooie praatjes ,maar als er een pukkeltje op een appel zit of de beroemde kromme komkommer die even goed smaakt als een rechte die kan je naar de stort brengen.
  die willlen de supers niet in het schap hebben.

 • fransderondhoeven

  Greenpeace roept maar wat moeten eerst het geïmporteerde fruit eens onderzoeken is veel erger

 • mr X

  Ik vind het goed dat Greenpeace dit punt naar voren heeft gebracht. Graag een discussie over dit thema. Als ik appels bij een boer haal dan zie ik van die gele plekken onder bomen. Daar word ik niet gelukkig van.Of kan mij iemand overtuigen dat dit goed is? Ik ben een realistische klant die fruit koopt en zeer betrokken is bij de agrarische sektor. Daarbij zie ik dat biologisch een interessante faktor wordt, ook voor de fruitteelt.

 • fransderondhoeven

  mr x bij biologisch ook gele plekken te kort aan voedingstoffen te schaal mestbeleid\

 • schoenmakers1

  er wordt nergens zoveel gesjoemeld als bij het biologisch volgens mijn waarneming mr X

 • piethermus1

  Niks mis met openheid en transparantie. Dat kan juiste een kracht zijn voor de landbouw en dus ook fruitteelt.

  Bovendien maakt de dosis het vergif. (Paracelsus). Niet alleen m.b.t. landbouwbestrijdingsmiddelen, maar ook m.b.t. de houding van mensen t.a.v. andere mensen. In die zin vergiftigt de al te grote hoeveelheid eenzijdige kritiek van bepaalde groepen en individuen met bepaalde belangen de maatschappij ook d.m.v. desinformatie. De geschiedenis heeft bewezen, dat te veel desinformatie leidt tot slecht bestuur met soms gruwelen tot gevolg.

 • mr X

  De tijd zal het allemaal leren. Na plm 40 jaar in de reguliere landbouw werkzaam te zijn geweest ben ik onder de indruk gekomen van wat met biologische produktie mogelijk is. Bijzonder interessant om te zien dat het allemaal anders kan. Vaak wordt te gemakkelijk de spuitbus gepakt. Het komt op vakmanschap aan. Gelukkig gaan steeds meer producenten dat inzien. Ze gaan produceren met meerwaarde. Consumenten zijn graag bereid meer te betalen voor eerlijk voedsel. Dat veel producenten doof zijn voor dit soort kritiek en maar door willen produceren, begrijp ik vaak niet. Maar de tijd zal het leren.

 • farmerbn

  mr x; was u zelf boer of kwam u op de boerderij?

 • piethermus1

  Zoals jullie weten, schaak ik ook op andere borden;

  Ik deed een etappe in TheClimateMiles van Urgenda, omdat ik na een opiniestuk in Trouw was uitgenodigd door Marjan Minnesma. Ik was daggast en deed de Walkshow van dag 3;

  Dus moest ik zelf de Walkshow doen.
  http://www.theclimatemiles.nl/route/2015-11-03/


  https://www.youtube.com/watch?v=wjejxKD_578&list=PLKZ0-c1b7w3YUaNJ8pRLiSkjt2zwwSbNN&index=4


  En ja.. wat ik vandaag zo links en rechts hoor en lees, heb ik iets goed gedaan. Tijdens etappe 4 met een stop op het Prinsentuicollege in Breda hing er een spandoek van de ZLTO vanuit Den Bosch met de tekst; “Beste Marjan, Boeren en tuinders hebben een oplossing.” Dit is dus een wijze van communiceren (en PR) door de ZLTO met de rest van de samenleving, zoals ik dat graag zie. Ik wil dat we elkaar weer gaan snappen, landbouw en de rest van de samenleving. De samenleving heeft de landbouw (en het platteland) harder nodig dan ze zelf doorheeft.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.