Akkerbouw

Nieuws

'Geen effect nieuwe regels op hoeveelheid GMO-mais'

Parijs – Negentien lidstaten willen geen genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) op hun akkers. Dit heeft echter geen effect op de beschikbaarheid van GMO-mais in de EU, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Parijs.

De Europese Commissie wijzigde in maart de regelgeving voor GMO-gewassen. Brussel blijft beslissen over de toelating van GMO-gewassen, maar lidstaten mogen vervolgens zelf bepalen of ze de teelt verbieden of dat ze beperkingen opleggen.

Verbod vóór nieuwe regels

Negen lidstaten hadden al een verbod voordat de nieuwe regels van kracht werden. Dat zijn Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Luxenburg en Polen. Daar zijn dit jaar bijgekomen Kroatië, Cyprus, Denemarken, Litouwen, Letland, Malta, Slovenië en de gebiedsdelen Wallonië in België en Wales, Schotland en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk.

De landbouwraad rekent ook Nederland bij de lidstaten met een verbod, maar Nederland heeft daar nog geen besluit over genomen.

MON810-mais van Monsanto

De lidstaten verbieden de teelt van MON810, de Monsanto-mais die resistent is gemaakt tegen insecten en het enige GMO-gewas met een teeltoelating in de EU. Ook geldt het verbod voor zeven andere maisvariëteiten waar een EU-teeltoelating voor is aangevraagd.

Dit heeft echter geen gevolgen voor de beschikbaarheid van GMO-mais in de EU, meldt de landbouwraad in een rapport over GMO-gewassen. De MON810-mais wordt al geteeld in Spanje, Portugal, Roemenië, Tsjechië en Slowakije. Geen van deze landen verbiedt GMO-gewassen op basis van de nieuwe regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.