Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

VS teelt minder wintertarwe

Washington – De Amerikaanse akkerbouwers telen 16,4 miljoen hectare wintertarwe. Dat is 4,6 procent minder dan een jaar eerder, meldt het ministerie van landbouw (USDA).

De krimp van het areaal wintertarwe is groter dan gedacht. Daarom verwachten analisten dit jaar een groei van het areaal mais en sojabonen.

Het USDA publiceerde ook een nieuwe Wasde-prognose voor graan en soja. Daaruit blijkt dat het ministerie de beschikbaarheid van sojabonen nog hoger inschat dan in december. De Amerikaanse oogst komt op 108,0 miljoen ton. Die van de wereld op een record van 314,4 miljoen ton sojabonen. Daardoor groeit de sojavoorraad op het eind van het seizoen naar de ongekende hoeveelheid van 90,8 miljoen ton. Dat is ruim 14 miljoen ton meer dan eind vorig seizoen.

Het USDA schat de beschikbaarheid van tarwe ook hoger in dan in december. Het ministerie schat de wereldproductie nu op 723,4 miljoen ton. Ook dat is een record en 1,2 miljoen ton meer dan in de decemberprognose. De wereld eindigt dit seizoen 2014/2015 met een voorraad van 196,0 miljoen ton tarwe.

Bij mais doet de wereld een stapje terug ten opzichte van de decemberprognose. De wereld oogst dit seizoen 988,1 miljoen ton mais. Dat is 3,5 miljoen ton minder dan de schatting van december. Maar de voorraad aan het eind van het seizoen bedraagt wel 189,2 miljoen ton mais. Dat is 17 miljoen ton meer dan aan het begin.

Laatste reacties

 • ed12345

  De lagere ruwe olie prijzen zullen veel druk op de maisprijzen zetten de ethanol wordt waarschijnlijk te duur daadoor een verminderde vraag naar mais dit laat zich nu al een beetje voelen het zaaiseizoen is nog ver genoeg weg om de boeren de kans te geven meer op soya zetten

 • jan10

  Jammer voor ons, een hoge olieprijs is voor de landbouw het beste.

 • el

  Graan was de laatse jaren te duur !

 • agro1

  de beste remedie regen lage prijzen???? juist ja, lage prijzen!!!!!

 • jan10

  Beste el.
  Wat vind jij duur en waarom??
  Wat zou jij een prima prijs vinden voor beide partijen??
  Ben erg benieuwd.

 • ed12345

  El ik heb niet echt medelijden met degenen die nu duur graan moeten kopen .Toen Jaren terug wij het graan VER onder de kostprijs moesten verkopen kregen wij ook geen enkele vorm van medeleven!

 • jan10

  Zelf heb ik de mening dat het graan nog steeds erg voordelig is in prijs, en heb nog niet de ervaring er rijk van te worden.
  Het lijkt wel of we er aan gewend raken om niets te mogen verdienen aan graan!

 • agro1

  al onze producten brengen slechts symbolische prijzen op. komt wel goed, alles gaat op-en-neer, ook een daling stopt eens. een tak, die slechts kan overleven door het aanwenden van gratis grondstoffen ZAL verdwijnen. stop dus met het kopen van verdacht geprijsd voer, dat door de mengfabriek tegen grove betaling in homeopathische verdunningen met allerlei pharma- en chemisch afval verrijkt wordt. dit is een perfect recept voor het graven van het eigen graf, op naar het volgende voedselschandaal. de boodschapper moet gekruisigd worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.