Akkerbouw

Nieuws 1344 x bekeken 2 reacties

Nieuwe gele roest-soort meer winterhard

Bergen op Zoom - De nieuwe geleroest-soort Warrior-Kranich overleeft Nederlandse winters beter dan de oude soorten en blijft ook langer infectieus. Brits onderzoek heeft dat aangetoond, meldt Syngenta Crop Protection.

Syngenta Nederland zelf ontdekte afgelopen jaar in hun proefvelden diverse door gele roest aangetaste aren. "Dat is erg uitzonderlijk, omdat in de zomer door de hoge temperaturen de schimmel normaal gesproken vanzelf zou verdwijnen", vertelt Ruud van Logten, cropadvisor bij Syngenta. Boven de 20 graden Celsius sterft de schimmel af en stopt de sporenproductie.

Dat de schimmel de winter beter overleeft, geeft dus veel meer kans op een vroege infectie in het volgende voorjaar. De praktijk sluit aan bij de theorie, aldus Van Logten. We zien nu al een hoge gele roestdruk, vooral in gevoelige rassen als Asano.

De nieuwe geleroest-groep is voor het eerst in 2011 in Engeland is opgedoken in het biologische graanras Warrior en sinds 2012 ook in tarwe op het Europese vasteland. Uit DNA-onderzoek in 2012 is gebleken dat de in 2011 in Engeland ontdekte Warrior-Kranich-variant, hoogst waarschijnlijk afkomstig is uit het Himalaya-gebergte. Waarschijnlijk is deze vervolgens via geëxporteerde goederen meegelift naar Engeland.

Laatste reacties

  • agro1

    lang leve de vrije wereldhandel, in innige samenwerking met onze onnozele biovrienden. dit kost opbrengst en verhoogt ongetwijfeld onze veel te lage prijzen. koop ook chemieaandelen, die varen er wel bij, viva bio!!! onze redding!!!

  • ed12345

    Wat intressant zou zijn te weten of duizenden Jaren geleden de tarwe het daar ook had .Zover ik weet komen oorsprokelijk daar de granen vandaan en wordt daar ook nog gezocht naar deze oersoorten voor de genetische graanbanken

Of registreer je om te kunnen reageren.