Akkerbouw

Nieuws 3588 x bekeken 7 reacties

'Kleiner opbrengstverschil biologisch en gangbaar'

Berkeley - Het verschil in hectareopbrengsten tussen biologische en gangbare teelten is kleiner dan gedacht. Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Berkeley blijkt dat de opbrengsten van biologische landbouw gemiddeld 19 procent lager liggen. Gewoonlijk wordt uitgegaan van 20 tot 25 procent, meldt de Belgische landbouwsite Vilt.

Bij een goede vruchtwisseling daalt het verschil tussen biologisch en gangbaar zelfs naar 9 procent. Als meerdere gewassen door elkaar worden geteeld (multi-cropping) in het biologische systeem bedraagt het verschil 8 procent. Bij peulvruchten is er zelfs geen verschil meer in opbrengsten tussen de biologische en de gangbare teeltwijze.

De studie is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Proceedings B Journal van The Royal Society. De wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit voerden een meta-analyse uit met 115 studies, waarin de biologische en gangbare landbouw vergeleken zijn. De biologische opbrengsten vallen gemiddeld 19,2 procent lager uit dan bij gangbare teelten. Eerdere studies kwamen op een verschil van 20 tot 25 procent. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van vorige studies beïnvloed door vooroordelen, waardoor grotere productieverschillen ontstonden.

De onderzoekers schrijven in het artikel dat de gangbare landbouw een belasting vormt voor de biodiversiteit, de bodemgezondheid, de waterkwaliteit en de zuiverheid van de atmosfeer. De belasting neemt toe doordat de wereldbevolking groeit, evenals het verbruik van vlees en energie. Daarom moet de mensheid zoeken naar landbouwsystemen die de aarde niet belast, maar toch voldoende voedsel produceert.

Laatste reacties

 • ohzo

  Gemiddeld 19,2 % of eerder 20% lager bij ' bio'. Klopt dus aardig.
  Zweedse Universiteit heeft ook al eens geopperd dat 'bio agro' een veel grotere belasting geeft op de aardbol.
  Zeg het maar..

 • bbuizer

  Conclusie van deze nieuwe Meta-studie is dat bij een betere vruchtwisseling van bio ten opzichte van gangbaar verkleind kan worden tot gemiddeld 9%. Dit is dan nog steeds bij een welhaast eeuwenoude achterstand in onderzoeksbudget voor bio. Oftewel, als we een structurele inhaalslag maken met onderzoek naar agroecologische landbouwmethoden (2015 is bovendien het Internationaal Jaar van de Bodem!!!) en we eindelijk eens stoppen met stunten met prijzen voor vlees, wordt de voedselvoorziening duurzamer en overvloediger dan ooit. Daarvan ben ik overtuigd! De generaties na ons kunnen dan ook nog eens op een gezonde manier verder met voedsel produceren en consumeren. @sfoodsupply

 • bbuizer

  Correctie: '...dat bij een betere vruchtwisseling van bio het opbrengstverschil ten opzichte van gangbaar verkleind kan worden tot 9%.'

 • fernand

  Bio is niet echt bio. Gebruik tractoren, gebruik machines, gebruik RTK gps, ... . Het is nog een te groot grijs gebied.
  En als alles bio wordt dan zit je met een groot job verlies in de chemische sector. Hier lees je niet echt veel over.

 • Wim Claessens

  Jammer dat bij dit soort studies de extra CO2 uitstoot niet meegenomen wordt ik zie alleen maar waterkwaliteit staan. De andere twee factoren hebben niets met gangbaar te maken. De biodiversiteit is op een schoon perceel nul of het nu chemisch of handmatig gebeurd. En bodemgezondheid hangt meer af van vruchtwisseling en het toepassen van groenbemesters e.d. dan van de keuze gangbaar of bio.

 • gerjan slingenbergh

  @ Claessens Weet u hoeveel CO ² er wordt uitgestoten om kunstmest
  stikstof te maken?

 • Jan van het Zand

  De klimaatonderzoekers hebben het onderzoek een handje geholpen in de richting die zijzelf willen.
  Dit onderzoek naar het verschil in gangbaar en bio is ook een handje geholpen door de onderzoekers?

  Het is wellicht beter om open kaart te spelen. Weet de politiek meer dan wij? Zijn er redenen om de biologische landbouw te stimuleren om verborgen gezondheidsredenen, die niet naar buiten mogen komen, ter voorkoming van paniek onder de bevolking?

  Het is niet de eerste keer dat er 'achterkamertjes'-politiek wordt bedreven door westerse regeringen......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.