Akkerbouw

Nieuws 645 x bekeken

Britten zien kansen in nieuw GGO-beleid

Londen – Britse akkerbouwers zien kansen nu het Europees Parlement akkoord is gegaan met het verleggen van de beslissing over GGO-teelten naar de lid-staten. "Genetisch gemodificeerde gewassen kunnen Britse boeren de mogelijkheid bieden om hun markten uit te breiden en de groeiende wereldbevolking te voeden", aldus voorzitter Meurig Raymond van de National Farmers Union.

Door het besluit van het EP mogen lid-staten voortaan niet alleen zelf GGO-teelten verbieden maar ook toestaan. Vooral die laatste optie slaat bij de Britten aan. Hoewel aan te nemen valt dat de consument en daarom de supermarkten tegen producten met 'transgene' bestanddelen blijven, zien de boeren in eerste instantie wel kansen in landen die met dergelijke producten minder problemen hebben. "Onszelf verbieden om dat niet te doen is een ouderwetse stap terug", denkt Raymond.

Ook minister Liz Truss van plattelandszaken en voeding denkt dat 'we op dit gebied zelf moeten beslissen'. "Ik denk dat dergelijke gewassen een rol kunnen spelen in ons land. Onze boeren moeten toegang hebben tot technologieën die hen in staat stellen op de wereldmarkt te concurreren." Organisaties die tegen transgene teelten zijn, hebben inmiddels echter wel aangekondigd besluiten in die richting aan te zullen vechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.