AkkerbouwNieuws

Bietencampagne 2014-2015 sluit af met recordopbrengst

Dinteloord – De bietencampagne 2014-2015 was met een recordopbrengst van ruim 15 ton suiker goed, maar kan nog beter. Suiker Unie streeft daarnaar om de teelt te optimaliseren.

Dat verlaagt de teeltkosten, wat de onder druk staande suikerprijs enigszins kan compenseren. “Zo blijft de bietenteelt interessant voor akkerbouwers”, motiveert Arno Huijsmans, manager agrarische dienst Zuid.

Op woensdagmiddag 20 januari 2015 sluit Suiker Unie de campagne af met een recordopbrengst van ruim 15 ton suiker. Gemiddeld presteerden de Nederlandse suikerbieten een opbrengst van bijna 91 ton bieten netto per hectare met een suikergehalte van 16,7 procent.

Het tarrapercentage komt op 8,8 procent en de winbaarheid is 92,1 punten. “De kwaliteit van de bieten is goed”, zegt Huijsmans. “Zowel in het veld als in de fabrieken is de campagne optimaal verlopen. We hebben ruim 6,8 miljoen bieten verwerkt in 19 weken tijd. Een absoluut record.”

Vervolgens staat al een nieuwe uitdaging te wachten: 16,2 ton suiker per hectare in 2018. “Dat is een heel realistische uitdaging, want er zit nog zo veel potentie in de biet. In dit afgelopen seizoen  hebben we in verschillende regio’s topopbrengsten gezien van 23 tot ook wel ruim 24 ton suiker per hectare. Dat is dus mogelijk.”

Suiker Unie zoekt de verbetering vooral in de beheersing van ziekten en plagen. “Door specifieker per regio te analyseren wat er speelt en welke strategie nodig is. In het ene gebied spelen aaltjes meer en in een andere streek is bladgezondheid meer een onderwerp om aandacht op te vestigen. Dat gaan we verder versterken in de teeltbegeleiding.”

Hier kan nog een mogelijke plus uit de veredeling bij komen. “We bevinden ons in een positief segment met veel groeipotentie.”

Teeltaangelegenheden kwamen ook aan de orde op de 27 teeltvergaderingen die Suiker Unie tussen half december en vorige week woensdag hield. Hierbij waren bijna 4.000 telers present. Naast teeltzaken werden het doorschuiven van surplussuiker van 2014 naar 2015, de ontwikkelingen op de suikermarkt en de toekomst van de bietenteelt en het suikersysteem vanaf 2017 besproken.

Beheer
WP Admin